PRESSMEDDELANDE: IKFF välkomnar Nobels fredspris 2014

2014-10-10 Stockholm

PRESSMEDDELANDE: IKFF välkomnar Nobels fredspris 2014

Nobels fredspris år 2014 tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för deras kamp för barn och ungas rättigheter. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) välkomnar den norska Nobelkommitténs beslut. Att kommittén tilldelar priset till Yousafzai från Pakistan och Satyarthi från Indien är också en viktig markering mot makthavarna i en tid då spänningen mellan de två kärnvapenländerna har ökat och konflikten i Kashmir eskalerar.

Vi gläder oss inte minst över utnämningen av Malala Yousafzai som arbetar för flickors och kvinnors rättigheter. Yousafzai har stått upp för flickors rätt till utbildning och därmed deltagande i samhället. Genom Malala Fund stödjer hon flickors och kvinnors kamp för rättvisa runt om i världen, exempelvis i Nigeria. Priset kan därmed få en positiv effekt för gräsrotsaktivister globalt, säger Malin Nilsson, ordförande IKFF.

Prisets fokus ligger i år på barns rättigheter och utbildning och inte på nedrustning och fred som är fokus i Nobels testamente. För IKFF som arbetar med att synliggöra kopplingen mellan vapenspridning, kvinnors säkerhet och deltagande är dock kopplingen tydlig:

Malala Yousafzai historia och det brott hon utsatts för på grund av sin aktivism visar nödvändigheten i nedrustningsarbetet för att öka flickors och kvinnors säkerhet. Hotet mot kvinnorättsaktivister, inte minst i Pakistan, är mycket allvarligt och ett hinder för flickors och kvinnors deltagande. Spridningen av vapen förstärker säkerhetshotet, säger Sofia Tuvestad, politisk handläggare IKFF.

Kampen mot extremism och för flickors och kvinnors rättigheter är centrala i kampen för demokrati och fred och är en del av det konfliktförebyggande arbetet. Yousafzai har dessutom lyft USA:s drönarkrig i Pakistan som drabbar civila och göder extremismen.

IKFF har sektioner i både Pakistan och Indien som arbetar för fred, nedrustning och kvinnors rättigheter.

För mer information och kommentarer, kontakta:

Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF: 0736 471 971, elin.liss@ikff.se

IKFF har sedan sitt grundande arbetat för nedrustning med särskilt fokus på kvinnors säkerhet och deltagande. IKFF har konsultativ status hos flera FN-organ och kontor i New York och Genève. Två IKFF:are har för detta arbete fått Nobels Fredspris, Jane Addams (1931) och Emily Greene Balch (1946).

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on oktober 10, 2014, in kvinnor fred säkerhet. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: