Stå upp mot den växande fascismen!

Resultatet från EU-valet är på flera håll fruktansvärt. Högerextrema, rasistiska och fascistiska partier vinner mark. Att gå till val och att välja är del av demokratin. Men många har använt sin röst för att försvaga just den demokratin och hota mänskliga rättigheter. Enligt Expo samlade fascistiska, högerextrema och högerpopulistiska partier i helgen tillsammans 77 mandat till EU-parlamentet. I Sverige fick Sverigedemokraterna 9,7 procent och två mandat. För första gången skickar Sverige ett parti med en rasistisk ideologi för att representera vårt land i Bryssel.

Du, jag och alla andra har ett ansvar för att lära oss av historien.  Varje dag måste vi arbeta för att stoppa den växande fascism som kan trasa sönder våra samhällen om den ges chansen. Det var inte så länge sedan Europa upplevde den grymhet som högerextrema och fascistiska rörelser skapar, även när de får makten genom demokratiska val. Vårt minne får inte vara så kort. 1935 varnade två ledande IKFF:are om utvecklingen i Europa. De uppmanade människor att stå upp mot det hat som växte sig starkare, framförallt mot judar i Tyskland. Nu varnar vi igen.

Många människor lever i en extremt utsatt situation i Europa. Romer som saknar allt vad som kan kallas skyddsnät blir utsatta för övergrepp både av andra medborgare och av stater. Människor som flyr krig och förtryck och utsätts för livsfara för att ta sig in i Europa. Runt 17 000 personer har drunknat i Medelhavet de senaste 20 åren på grund av bristen på lagliga vägar in i vår världsdel.  Kvinnors och hbtq-personers rättigheter inskränks mer och mer i nationalismens och fascismens fotspår.

Vi ska fortsätta att bygga band, i det lokala och mellan samhällen, som håller samman människor där fascisterna vill slita isär oss. Vi ska alltid stå upp för alla människors rättigheter och människans okränkbara värde. Som feminister har vi verktygen att skärskåda och kritisera det som kallas ”neutralt”. Till exempel kan vi sätta fingret på att det inte är en neutral handling att släppa in ett nazistiskt parti i svenska skolor. Det är en handling som förskjuter gränsdragningen. Vi måste vara uppmärksamma på avhumaniseringen. Partier som SD gynnas av att ytterkanten av den nazistiska och rasistiska rörelsen är så extrem och våldsam att de i sin tur kan framstå som ”normala” och ofarliga.

Jag tror på vår kraft att sätta emot och att bygga det demokratiska samhället. Annars skulle jag inte kunna göra det jag gör. Det senaste året har feministiska och antirasistiska krafter mobiliserat runt om i Sverige. Människor har rest sig upp, gått samman och vägrat vara tysta. Ett exempel är hur Feministiskt Initiativ, som för första gången nu tog sig in i EU-parlamentet, lyckades mobilisera en feministisk folkrörelse som nu skickar en romsk aktivist till Bryssel.

Genom att ta ställning och visar solidaritet kan du inspirera andra att göra detsamma. Emily Green Balch och Clara Ragaz skrev 1935 att vi måste göra aktivt motstånd för att inte bidra till förtrycket. Humanisera din omvärld, istället för att avhumanisera. Köp inga enkla sanningar och vägra ge upp.

Läs Expos sammanställning av högerextrema partier i valet här.

Läs Clara Ragaz och Emiliy Greene Balchs brev där de varnar för Hitlers framtåg i Europa här. Emily fick Nobels fredspris år 1946.

Bli medlem i IKFF, stå upp för fred, frihet och feminism.

 

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on maj 27, 2014, in fred and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Om man ska stoppa någon rörelse får man väl först analysera varför den uppkom?

  The Result of Austerity and Neo-Liberalism is the Rise of the Neo-Fascist Right

  This the natural reaction to austerity. When times get tough, and when the “mainstream” parties have no answers which work, people will vote for alternatives. In Greece, to the Greek’s credit, this was SYRIZA, an actual left wing party (though the fascist Golden Dawn party did do reasonably well).

  When I was a child, living in the city of Vancouver, I told my father I didn’t see a lot of racism. I’ve always remembered his response “wait till times get bad. People will hate those who are different.”

  My father was a child of the Great Depression.

  http://www.ianwelsh.net/the-result-of-austerity-and-neo-liberalism-is-the-rise-of-the-neo-fascist-right/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: