Krigets berättelser får aldrig tystna

Vi nåddes igår av nyheten att Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner blivit mördad på öppen gata i Kabul, Afghanistan. Händelsen är mycket tragisk, våra tankar går självklart till Horners anhöriga och medarbetare.

Denna händelse sätter fokus på journalisternas uppgift och de risker deras arbete ibland för med sig. Jag känner tacksamhet till de utrikeskorrar som befinner sig i konfliktområden och katastrofer och som riskerar livet för att berätta.

De delger oss berättelser från de mest osäkra områdena i världen som tyvärr är många människors vardag. Berättelser för att vi ska få veta och förstå vad som händer i vår omvärld.

För vårt fredsarbete är journalisternas arbete otroligt viktigt. Vi läser och lyssnar. De förser oss med information som är avgörande för att vi ska kunna göra ett bra jobb. Information om utvecklingen i vår omvärld, om kränkningar av de mänskliga rättigheterna, om ökade spänningar och väpnade konflikter.

Men de ger även en röst åt dem som befinner sig i inhumana situationer. De skapar bilder och därmed en närhet mellan lyssnarna och människor långt bort. De synliggör människor som annars endast skulle vara en siffra i statistiken, om ens det. Det är centralt för att avslöja när makt missbrukas men även för skapandet av en human värld, för solidariteten och för att skapa engagemang. En förutsättning för engagemang är insikt och förståelse.

Den senaste tidens ökade osäkerhet för journalister i flera områden är oerhört allvarlig. Riktade attacker mot, och kidnappningar av, journalister som rör sig i konfliktområden har ökat. Afghanistan är ett exempel, Syrien ett annat. Det leder till att journalister inte kan verka i vissa områden och att vi inte får veta vad som händer, att berättelserna tystnar. När berättelserna tystnar så tystnar allt för ofta även omvärldens engagemang.

Journalister har ett otroligt viktigt uppdrag. Vi i fredsrörelsen behöver proffsiga journalister som brinner för att berätta och som vägrar att förenkla. En sådan röst tystnade igår. Men precis som organisationer och aktivister inte får skrämmas till tystnad av människor som ser oss som ett hot, får journalister heller inte göra det. Priset är för högt.

Lyssna till Nils Horners sista inslag ”Afghanistans kvinnor oroliga inför valet” här.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on mars 12, 2014, in fred, säkerhet and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: