Libanon: Besök i flyktingläger

För några veckor sedan besökte IKFF Libanon syriska flyktingar i flyktinglägret Abu Khaled utanför Beirut. De hade med sig förnödenheter som de kunnat köpa med gåvor som skickats från IKFF:are runt om i världen. Ett stort TACK till er som i Sverige bidrog till att vi snabbt kunde skicka ett bidrag över förväntan till Libanon!

Maha Aboul Hosn, Bushra Kadi, Aida Burnett – Cargill och Nouha Ghosn (ordförande IKFF Libanon) besökte lägren. Här kommer en rapport från Nouha Ghosn (vår översättning). Foton av Aida Burnett – Cargill.

Besök i flyktingläger

I ett år nu har vi hjälpt familjer som flytt till Beirut från det krigshärjade Syrien. Vissa familjer hyr lägenheter, några stannar hos släktingar och några hyr rum, garage eller vad de kan hitta för att få ett tak över huvudet. Andra, som inte har råd, bor under broar eller på gatan.

För några veckor sedan hörde vi att tusentals nya flyktingar kom till byarna i Bequaa Valley där vädret är mycket kallt jämfört med i Beirut. Vi beslutade att besöka dem och ta reda på vilka behov som fanns, eftersom inget stöd nått dem ännu.

IMG_0032

Foto : Aida Burnett – Cargill

Vi besökte Saadnayel, en by inte långt från de syriska inackorderingarna. Enligt en butiksinnehavare har tillströmningen av flyktingar överskridit antalet invånare.

Efter att ha skickat ut ett akut rop för att hjälpa de syriska flyktingarna, fick vi svar från våra systersektioner runt om i världen. Så vi bestämde oss för att även besöka avlägsna campingplatser runt Saadnayel. Flyktingarna där bor i övergivna garage och hyrda rum, men de flesta lever i tält.

Vi besökte det som kallas Abu Khaled-lägret. Det består av 17 tält, eller vad som ser ut som tält med cementerade golv och elektriska lampor. Kvinnorna bönföll oss att prata med markägaren för att sänka hyran. De betalar $ 100 per månad för hyra och $ 6 för el. De delar ett badrum. På frågan vad deras akuta behov är, bad de alla om hjälp med hyran. Eftersom vi har begränsat med pengar, kunde vi inte hjälpa till.

Vi åkte till ett annat läger, som heter Khair Eddine. Jag kan inte beskriva eländet där. Golven i tälten är helt enkelt jord och sten. Ingen matta, madrass eller något barnen kan sitta på. I hörnet fanns två rullar. Det såg ut som tjocka kuddar som används för att sova på. Då de såg mitt förbryllade ansikte förklarade kvinnorna att de turas om att sova. De använde en filt för att täcka marken och en annan som täcke.

IMG_0054

Foto : Aida Burnett – Cargill

Vädret är kallt, 7 till 10 grader. De flesta av barnen är sjuka, speciellt med öroninflammation, förkylning, hosta med rinnande näsor. Det finns inget vatten och ingen elektricitet i tälten, de måste gå och hämta vatten. Det finns endast ett badrum för alla de 32 familjerna som bor där, med fler familjer som dyker upp på dagligen.

IMG_0008 2

Foto : Aida Burnett – Cargill

Vi beslutade att ge dem nödvändigheter som mattor, madrasser, något att täcka marken med, varma filtar och kläder. Vi tog en lastbil och fyllde den med det nödvändigaste.

Vi märkte att många familjer inte fick något eftersom de kom efter vårt första besök. Så vi bestämde oss för att skriva upp de nya familjerna och deras behov.

Fortsättning följer…

Originaltexten kan du läsa här.

Stå upp för freden! Bli medlem i IKFF och gör vår röst starkare runt om i världen. Via autogiro betalar du endast 15 kr i månaden. Mer information hittar du här.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on februari 25, 2014, in fred, kvinnor fred säkerhet, säkerhet, Systersektioner and tagged , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: