IKFF Sverige på besök hos IKFF DR Kongo

Härom veckan besökte vår ordförande Malin Nilsson och vår internationella samordnare Tove Ivergård vår systersektion i DR Kongo. IKFF är en internationell organisation och har sektioner i hela världen. Vi i Sverige har under ett par år samarbetat med bland annat den kongolesiska sektionen. De startade sitt arbete 2007 då deras nuvarande ordförande Annie Mbambi Matundu fick upp ögonen för IKFF. Annie fastnade för IKFF:s vision och la ner all sin tid och sin själ i att starta en egen sektion för att jobba för kvinnors rättigheter och hållbar fred i DR Kongo.

Malin Nilsson, Annie Matundu Mbambi, Tove Ivergård på kontoret i Kinshasa.

Malin Nilsson, Annie Matundu Mbambi, Tove Ivergård på kontoret i Kinshasa.

Att jobba för fred och kvinnors rättigheter är lättare sagt än gjort. DR Kongo är ett land som under 1800-talet blev utsatt för en brutal kolonialmakt och som sedan självständigheten lidit av väpnad konflikt och oroligheter i decennier. Det finns ett fåtal människor som tjänar på att konflikten fortsätter, bland annat på grund av den okontrollerade handeln med mineraler. Kvinnor är i mångt och mycket utestängda från officiella fredsförhandlingar och beslutsfattande positioner och de kvinnoorganisationer som finns i landet jobbar i motvind. Det är både ett farligt och ansträngande jobb då personer med makt ofta vill tysta de röster som vill förändra maktstrukturerna. Desto viktigare är IKFF:s arbete i landet.

Tack vare hårt arbete samt ett lyckat samarbete mellan sektionerna i Sverige och DR Kongo har sektionen kunnat bygga upp sin kapacitet, växt sig starkare och blivit mer synlig i landet. De har

IKFF DR Kongo utanför kontoret i Kinshasa

IKFF DR Kongo utanför kontoret i Kinshasa

arrangerat flera workshops och möten för beslutsfattare och andra organisationer med fokus på implementeringen av resolution 1325 (om Kvinnor, fred och säkerhet). Flertalet av dessa möten har synts i både nationell och internationell media.

Precis som vi i Sverige så arbetar den kongolesiska sektionen mycket med påverkansarbete på nationell nivå. Vanligtvis så sker detta via olika nätverk och samarbeten mellan de kvinno- och fredsorganisationer som är verksamma i Kinshasa. De går ihop och bildar en gemensam röst gentemot regeringen. Under vistelsen i Kinshasa fick Tove och Malin möjligheten att besöka flera av sektionens samarbetspartners.

Sektionen gör även ett imponerande arbete ute på landsbygden där många kvinnor lever i fattigdom. De håller i utbildningar om allt från sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter till alternativ odling för att främja hållbar utveckling. Genom att stärka de kvinnor de möter ges de en större möjlighet att tillgodogöra sig sina rättigheter.

Annie Mbambi Matundu är en av de främsta personerna i Kinshasa som arbetar med frågor som rör kvinnor, fred och säkerhet i det civila samhället. Hon håller utbildningar både för beslutsfattare, MONUSCO (FN:s operation i DR Kongo), andra organisationer samt myndigheter. Annie representerar ofta även civilsamhället på internationell och regional nivå.

På workshop i Kinshasa om IKFF:s 100-års jubileum 2015.

På workshop i Kinshasa om IKFF:s 100-års jubileum 2015.

Under besöket lyfte sektionen vikten av att de är en del av en världsomspännande organisation. Det var värdefullt för dem att få besök av vår sektion för att kunna visa upp det faktiska samarbetet med andra sektioner. Malin och Tove fick under möten i Kinshasa med till exempel MONUSCO bekräftat hur viktigt det är att sektionen har möjligheten att ta med sig det som händer lokalt och nationellt i landet till en internationell nivå.

Sandra, Tove och Annie på Sveriges ambassad i Kinshasa.

Sandra, Tove och Annie på Sveriges ambassad i Kinshasa.

Vårt samarbete med IKFF i DR Kongo bidrar till en gemensam vinst. Vi får reflektera kring vårt arbete och säkerställer genom vår dialog att de krav vi ställer på svensk politik är förankrade hos de som möter konsekvenserna i konflikt- och postkonfliktområden. Vi hade inte kunnat utföra samma trovärdiga informationsarbete och påverkansarbete i Sverige om det inte vore för den information och expertis som vi får ta del av från vår systersektion i DR Kongo.

Du kan vara med och bidra till vårt arbete med våra systersektioner. Bli medlem eller ge en gåva till Bankgiro: 5491-7166.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on oktober 25, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: