FN:s arbete för kvinnor, fred och säkerhet breddas igen

Vi har tidigare här på bloggen kritiserat hur FN:s agenda för kvinnor, fred, och säkerhet har utvecklats de senaste åren. Den här agendan startade år 2000 när säkerhetsrådet antog resolution 1325. Den handlar om att FN och staterna måste göra mer för kvinnors säkerhet, och för att öka kvinnors makt och inflytande i fredsarbete. Problemet är att vi sedan dess sett ett nästan ensidigt fokus på säkerhetsfrågan – att bekämpa det sexualiserade våldet mot kvinnor i konflikter. Vikten av att förebygga konflikter och kvinnors rätt och makt att delta i detta arbete har hamnat i skymundan. Det är illa, för det hänger ju ihop: det bästa sättet att motverka konfliktrelaterat våld mot kvinnor är att stärka kvinnors position och makt i samhället och i fredsprocesser.

Men nu kommer äntligen ett positivt besked från säkerhetsrådet om att mer måste göras för att öka kvinnors makt och inflytande. När staterna träffades i fredags för säkerhetsrådets öppna debatt om kvinnor, fred och säkerhet antogs en ny resolution med fokus på kvinnors inflytande i förebyggande och lösning av konflikter. Under debatten låg fokus på behovet av att öka kvinnors makt genom rättssäkerhet och övergångsprocesser från konflikt till fred. Det är viktigt att säkerhetsrådet gör den här markeringen.

Brigitte Balipou (left), on behalf of the NGO Working Group on Women, Peace and Security, addresses the Security Council’s open debate.

Brigitte Balipou (left), on behalf of the NGO Working Group on Women, Peace and Security, addresses the Security Council’s open debate.

Den nya resolutionen, som fått nummer 2122, säger bland annat att säkerhetsrådet måste bli bättre på att integrera ett genusperspektiv i andra teman som FN arbetar med. Fredsbyggande i postkonfliktländer, och freds- och säkerhetsarbete i Afrika, är två exempel som nämns. I resolution 2122 erkänner säkerhetsrådet också tydligt att det civila samhällets kvinnorättsorganisationer är helt centrala för att arbetet ska lyckas. Det handlar om vikten av att FN:s representanter, både vid högkvarteret i New York och i fältarbete i konflikter, verkligen träffar och lyssnar på kvinnorättsorganisationer. FN:s utsända ska regelbundet konsultera med organisationer och kvinnliga ledare.

Vi är också glada över att resolution 2122 uppmanar FN:s medlemsstater att ge ekonomiskt stöd till organisationer som arbetar för att kvinnors makt i fredsarbete ska öka. Vi hoppas att svenska regeringen lyssnar och ökar stödet till det civila samhällets arbete här hemma och i konfliktområden, för det behövs. Under debatten i säkerhetsrådet sa Sverige ”låt oss inte glömma att ursprunget till resolution 1325 kom ur hårt och modigt arbete av det civila samhällets kvinnorättsorganisationer”. IKFF var en av dessa organisationer.

En tredje positiv sak med resolution 2122 är att den tar upp det nya internationella vapenhandelsavtalet Arms Trade Treaty (ATT) som ett viktigt verktyg för att motverka genusbaserat våld och våld mot kvinnor. Flera stater, däribland Sverige, talade under debatten i säkerhetsrådet om hur viktigt det är att ATT nu följs. Den nya resolutionen säger också att kvinnors deltagande i arbetet med vapenkontroll måste öka.

Ni som läser min blogg vet att vi arbetade länge och hårt för att ATT skulle innehålla bestämmelser om att stater inte ska få exportera vapen om det finns en risk för att vapnen kommer användas för genusbaserat våld. Våra systersektioner i exempelvis Colombia och DR Kongo vittnar ofta om hur vapen används för att hota och utföra våld mot kvinnor. I början var det många som inte ens förstod vad vi menade – vad har våld mot kvinnor med vapen att göra, frågade diplomater i FN och andra organisationer i det civila samhället. Nu, bara några år senare, säger säkerhetsrådet att bättre kontroll över den internationella vapenhandeln är viktigt för att öka kvinnors säkerhet. Det visar att vårt arbete gör skillnad. Sverige måste nu gå före och i det svenska regelverket för vapenexport göra det väldigt tydligt att risken för genusbaserat våld måste utvärderas och när risken finns, inte exportera.

Det civila samhället gör skillnad varje dag på hög politisk internationell nivå genom sin kunskap, sin dialog med staterna och genom att vägra vara tysta. Det syns inte alltid, framförallt inte i media, men genom att vara medlem i en organisation som IKFF, som arbetar från gräsrötterna in i FN:s finrum, bidrar du till den förändringen.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on oktober 21, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: