PRESSMEDDELANDE: IKFF välkomnar att OPCW får Nobels fredspris 2013

PRESSMEDDELANDE: IKFF välkomnar att OPCW får Nobels fredspris 2013

Nobels fredspris år 2013 tilldelas OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), som arbetar internationellt med att bevaka och driva på nedrustningsprocesser, välkomnar den norska Nobelkommitténs beslut. Att pristagaren ska verka för nedrustning är en central del i Nobels testamente. De fruktansvärda konsekvenserna av kemiska vapen i krigets Syrien visar hur mycket detta arbete behövs.

Nobelkommitténs val i år följer Nobels vilja om att arbete för nedrustning ska uppmärksammas och stödjas. Om nedrustningen i Syrien hade skett tidigare hade det skonat många människor livet och besparat många lidande. Det kommer att krävas betydligt större insatser i Syrien för att stoppa det mänskliga lidandet, men att Assad inte längre har tillgång till kemiska vapen är ett viktigt steg på vägen, säger Josefine Karlsson, generalsekreterare för IKFF.

Experterna inom OPCW arbetar nu för att på uppdrag av FN förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014. Deras arbete inleddes efter att FN:s säkerhetsråd i slutet av september antog en resolution där säkerhetsrådet slår fast att kemiska vapen är ett hot mot internationell fred och säkerhet och att Syriens arsenal måste nedrustas. En överväldigande majoritet av världens stater har bundit sig till förbudet mot kemiska vapen. De länder som inte anslutit sig är Angola, Egypten, Nordkorea, Sydsudan, Israel och Burma. Fram till det att kemvapen användes i inbördeskriget var Syrien inte medlem i kemvapenkonventionen, men regimen meddelade kort efter attackerna att de nu ansluter sig.

Nobelkommittén visar med sin utnämning av OPCW hur viktigt det är att internationella normer mot massförstörelsevapen, så som förbudet mot kemiska vapen, upprätthålls. Priset bidrar också till att kasta ljus på det viktiga arbete som krävs för att övervaka och implementera internationella avtal och överenskommelser. Det arbetet får sällan uppmärksamhet, men är absolut nödvändigt för att den internationella rätten ska få verkan, säger Josefine Karlsson.

Förbudet mot kemiska vapen är en av flera konventioner som förbjuder en särskild vapensort och ålägger staterna att nedrusta. Andra exempel är förbudet mot landminor och förbudet mot klustervapen, som förhandlades fram 1997 respektive 2008.

Nobelkommitténs val i år är samtidigt en påminnelse om att det mest destruktiva massförstörelsevapnet i världen, kärnvapen, ännu inte är förbjudna genom något avtal. Ett sådant förbud måste till, och jag hoppas att vi i framtiden ser Nobels fredspris delas ut till någon person eller organisation som bidragit till att få till stånd ett sådant förbud , säger Josefine Karlsson.


För mer information och kommentarer, kontakta:

Josefine Karlsson, generalsekreterare IKFF 0707 987 383

Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF 0736 471 971


IKFF har sedan sitt grundande arbetat för nedrustning med särskilt fokus på kvinnors säkerhet och deltagande. IKFF har konsultativ status hos flera FN-organ och kontor i New York och Genève som bevakar internationella nedrustningsprocesser Två av IKFF:s ordförande har för detta arbete fått Nobels Fredspris, Jane Addams (1931) och Emily Greene Balch (1946).

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on oktober 11, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: