Ökat stöd för kärnvapenförbud – men Sverige är tyst

I förra veckan hölls för första gången i FN:s generalförsamling ett högnivåmöte om nedrustning av kärnvapen. IKFF:s FN-kontor i New York var på plats, och här hemma bevakade vi förhandlingarna via webben (tips: flera av FN:s möten kan ni följa här!). Det var ett hoppingivande möte. Det humanitära initiativet för kärnvapennedrustning fortsätter att växa sig starkare och många stater uttalade sig i generalförsamlingen om att tiden är kommen för ett förbud mot kärnvapen.

Det här stärker den känsla vi har haft på sistone: Något är på väg att hända i kärnvapendebatten. Efter många år av blockeringar i FN:s nedrustningskonferens och bristande framsteg inom icke-spridningsavtalet NPT har ett nytt perspektiv tagit plats i förhandlingarna, det så kallade humanitära initiativet. Fokus läggs på de ofattbart grymma effekter som kärnvapen får när de används och följden blir att alltfler stater nu kräver att kärnvapen ska förbjudas.

Bland de stater som under högnivåmötet förra veckan gjorde uttalanden om att förbjuda kärnvapen fanns Österrike, arabstaterna, den afrikanska gruppen, CELAC (Community of Latin American and Caribbean States), Non Aligned Movement, Brasilien, och Nigeria.

Bland de som talade om de humanitära konsekvenserna av kärnvapen fanns Danmark och gruppen NPDI som står för Non-Proliferation and Disarmament Initiative: Australien, Kanada, Chile, Tyskland, Japan, Mexiko, Nederländerna, Polen, Turkiet, och UAE. Det finns ett stort missnöje bland många kärnvapenfria stater med att länder som Frankrike och USA istället för att nedrusta sina arsenaler väljer att modernisera sina vapen för många miljarder kronor.

Flera EU-stater deltog aktivt i mötet. Sverige valde däremot att återigen vara tyst. När vi frågade UD varför, svarade de att Sverige talar genom EU. Men det hindrade tydligen inte flera andra EU-medlemsstater, som valde att även göra egna uttalande utöver EU:s anförande. Och bland de nordiska länderna deltog Finland, Danmark och Norge med egna inlägg i debatten. Men inte Sverige.

Att Sverige tystnar just nu, när nya möjligheter för nedrustning äntligen öppnas upp, är lika ironiskt som det är pinsamt.  

Image

Bild från ICAN Sverige under Obamas besök i Stockholm.

Många länder var också representerade med passande representanter för just ett högnivåmöte – Norge och Finlands utrikesministrar var på plats, till exempel. Vi vet faktiskt inte vem som var där från Sverige eftersom den personen inte sa något. Det var inte Carl Bildt i alla fall.

Men även om vi kan sörja bristen på svenskt engagemang så kan vi också glädjas åt något annat! Kärnvapenstaterna är nämligen märkbart stressade över det ökade trycket på nedrustning. I ett uttalande under mötet i FN beklagade sig Frankrike, USA och Storbritannien över att energi nu läggs på nya nedrustningsinitiativ. Kärnvapenstaterna vill istället att till exempel FN:s nedrustningskonferens i Genève ska vara arenan för förhandlingar om nedrustning. Den har varit blockerad sedan 1996.

Det verkar onekligen som att kärnvapenstaternas känner av det växande trycket. Om de inte oroade sig för att stater har börjat prata om de oacceptabla humanitära konsekvenserna av kärnvapen, skulle de inte protestera så högt.

I februari 2014 kommer Mexiko att arrangera ett statsmöte om konsekvenserna av kärnvapenanvändning, där det humanitära initiativet för nedrustning kommer att ta ytterligare ett steg framåt. Det rör på sig i kärnvapenvärlden och det kommer att ske förändringar. Frågan är hur länge Sverige tänker vara tyst. Snart kommer vi att ha tappat allt det förtroende och inflytande som Sverige tidigare har byggt upp under årtionden av kamp mot världens mest destruktiva vapen.

Detta blogginlägg har skrivits tillsammans med och publiceras i något redigerad form hos Svenska Läkare mot Kärnvapen.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on september 30, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: