Osmakligt av Björn Borg

Björn Borgs senaste reklamkampanj ” Björn Borg says JA! to Weapons of Mass Seduction”, som nu syns bland annat i Stockholms tunnelbana, är ännu ett exempel på vardagsmilitarism och militärromantik. Reklamkampanjens film öppnar med ett militärflyg med en röst (manlig med amerikansk engelska) som säger ”My dear fellow citizens, today we are forced to take action”. Reklamfilmen ligger helt i linje med de klassiska amerikanska actionrullar där militär och krig romantiseras. Och som likställer agerande med militära insatser (bomba något är att göra något).

Weapons of Mass Seduction är en retorisk ”lek” med Weapons of Mass Destruction, alltså massförstörelsevapen. Detta är ett samlingsnamn på kärnvapen, biologiska och kemiska vapen. Kemiska vapen är det massförstörelsevapen som nu har använts i Syrien och som dödat många civila. Den retoriska ”leken” lämnar en bitter smak i munnen.

I reklamfilmen står det att en liten del av försäljningen går till MTV Staying Alive Foundation som arbetar mot HIV och AIDS. Ett viktigt arbete. Men det väcker en tanke. Det skulle nämligen finnas en stor chans att hitta ett botemedel mot HIV/AIDS om vi prioriterade detta.

2011 spenderade kärnvapenstaterna tillsammans ca 743 miljarder kronor på modernisering och underhåll av de ca 17000 kärnvapen som finns idag. USA klargjorde förra året att de planerar att lägga 2000 miljarder på att renovera sina kärnvapen de närmsta tio åren. Storbritannien kan komma att lägga drygt 1000 miljarder på för att renovera sina. Frankrike lägger på sina i runda slängar 20 miljarder per år. Samtidigt saknas resurser till arbetet mot HIV/AIDS. Ett år av världens militära utgifter motsvarar över 2000 år av budgeten för UN Women som har HIV/AIDS som en av sina huvudfrågor.

Om du vill göra skillnad, stöd arbetet mot HIV/AIDS, men gå också med i fredsrörelsen. Vi arbetar för att våra regeringar ska driva på ett förbud mot kärnvapen för att få ett stopp på den här helt galna fördelningen av världens resurser som inte gör någon säkrare.

Björn Borg – We say NO to Weapons of Mass Destruction.

Utan dig är vi en person färre som säger ifrån – vi behöver dig. Gå med i IKFF!

Skriv på ICAN:s upprop för ett förbud mot kärnvapen.

Läs vad vi sagt om kärnvapen tidigare:

Carl Bildt, det är dags att lyssna

Allvarliga fel i Bildts utspel om kärnvapen

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on september 25, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: