Smakprov från vår Almedalsvecka

Efter en lugn båtfärd anlände vi i söndags till ett desto mer hektiskt Visby. Redan första kvällen arrangerade och modererade IKFF i två seminarier på Säkerhetspolitiskt sommartorg. I båda stod vapen i centrum.

Panelsamtalet ”Det hemliga drönarkriget – terrorbekämpning med nya metoder” handlade om några av de mest aktuella frågorna kring de förarlösa, fjärrstyrda flygplan, som har dödat tusentals civila i USA:s ”krig mot terrorismen”. Är drönare vilket vapen som helst? Handlar problemen med drönare om hur de används, eller är det tekniken i sig som är farlig? Hur annars ska vi bekämpa terrorismen, var en fråga som lyftes av paneldeltagaren Katarina Tracz från tankesmedjan Frivärld. Svenska Freds generalsekreterare Anna Ek svarade att långsiktigt stärkande av demokratiska institutioner är vad som behövs.

IKFF startade i våras ett upprop mot svenska drönare. Skriv under det här.

 SONY DSC

There is no right hands for the wrong weapons, var en argumentation som kom igen i nästa seminarium om kärnvapen, ”A revieved humanitarian perspective on nuclear weapons”. Syftet med seminariet var att lyfta de humanitära konsekvenserna av kärnvapen som nu återigen har kommit upp på agendan i internationella kärnvapensammanhang. I mars bjöd Norge in stater till en konferens på detta tema. Då konstaterades att det inte går att hantera konsekvenserna om ett kärnvapen används. Yves Daccord från Internationella Röda Korset lyfte att organisationen nyligen tagit nya tag i frågan om nedrustning av kärnvapen. Så länge kärnvapen finns på vår jord finns det en risk att de avfyras, avsiktligt eller av misstag. De humanitära konsekvenserna är förödande. För att lyfta behovet av nedrustning har vi som ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) tillsammans med Svenska Läkare mot Kärnvapen gjort aktioner på stan.

På Säkerhetspolitiskt sommartorg har nedrustning lyfts i flera seminarium. Men tyvärr är det inte lika het fråga i partipolitiken. Här är istället mer militarisering en trend.

Göran Hägglund berättade i sitt tal i Almedalsparken under söndagskvällen att Kristdemokraterna vill ge ökade anslag till försvaret. Det följdes av applåder. Militärt viktiga områden som Stockholm och Gotland ska speciellt skyddas. Samtidigt sa Hägglund också att försvaret ska anpassas efter den aktuella hotbild som Sverige möter idag. I försvarsberedningen konstaterar man att ett militärt angrepp mot Sverige är osannolikt inom en överskådlig tid. Klimatförändringar är istället ett av de mest akuta hoten vilket inte lyftes.

 SONY DSC

Ett viktigt seminarium som vi arrangerat denna vecka tillsammans med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Kristna Fredsrörelsen handlade om vår skuggberedning till försvarsberedningen ”Det löser sig säkert”. Nio organisationer har lyft centrala säkerhetshot som inte kan mötas med militära medel. Trots att ett militärt angrepp inte är sannolikt är det Försvarsmakten och dess förmåga som dominerar diskussionen efter försvarsberedningens rapport. Frågor kring konfliktförebyggande, klimatförändringar osv. lyser med sin frånvaro. Organisationerna i panelen var överens om att försvarsberedningens analys inte stämmer överens med de åtgärder som diskuteras. Kanske borde vi ha en säkerhetsberedning istället för en försvarsberedning? Se seminariet här.

 SONY DSC

En av Almedalens höjdpunkter i år var att två medlemmar från den ryska punk- och aktivistgruppen Pussy Riots under största hemlighetsmakeri besökte Almedalen. Oannonserade deltog de på ett seminarium om hot mot människorättsaktivister. IKFF hade turen att vara där och lyssna. Pussy Riots erfarenheter av att ha blivit fängslade och utsatta för repression – tystade, som de själva uttryckte det – för sin kritik av president Putin och systemet i Ryssland gör det tydligt att den ryska staten är ett hot mot de egna medborgarna, inte mot oss i Sverige. Trots detta har Sverige sänkt biståndet till ryska demokratiaktivister. Pussy Riot bad oss att inte glömma, och att inte tystna då det skulle innebära ett ökat säkerhetshot både mot de fängslade och fria medlemmarna. The whole world is watching!

 

 

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juli 5, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: