Nya globala utvecklingsmål behöver feminism och nedrustning!

I FN, i stater världen över, och i det civila samhället är arbetet i full gång med att ta fram nya globala utvecklingsmål. Eftersom de nya målen ska ta över när millenniemålen löper ut efter år 2015, kallas hela processen ofta för ”post 2015-agendan”.

IKFF är förstås involverade i arbetet. På internationell nivå och här i Sverige driver vi på för att post 2015-agendan ska ha starka målsättningar om kvinnors rättigheter och nedrustning. Vi arbetar tillsammans med en rad andra organisationer i Post-2015 Women’s Coalition.

För några veckor sedan släpptes en stor rapport inom post 2015-arbetet. Rapporten är skriven av FN:s High Level Panel som består av 27 representanter från olika länder. Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson är en av medlemmarna.

I rapporten presenterar högnivåpanelen sina förslag inför att nya globala utvecklingsmål ska tas fram. Förslaget har både starka och svaga sidor. Till exempel föreslår panelen ett separat mål om att stärka kvinnors rättigheter och jämställdhet, och stärkandet av sexuella och reproduktiva rättigheter är också med. Det är viktigt och bra. Men IKFF saknar referenser till behovet av vapenkontroll och nedrustning för att verkligen skapa säkerhet och för att resurser ska kunna prioriteras om till utveckling. Vi saknar också målsättningar om att öka kvinnors politiska deltagande som ett led i att skapa hållbar fred och stabila samhällen. Mer om vår kritik kan du läsa här.

Se också det här klippet från när IKFF:s Tove Ivergård ställer en fråga till Gunilla Carlsson om kvinnors fredspolitiska deltagande och post 2015-agendan (cirka 1.28 in i klippet).

IKFF kommer att fortsätta arbeta internationellt för en utvecklingsagenda med ett tydligt feministiskt perspektiv och krav på nedrustning. Jag håller er uppdaterade här på bloggen förstås!

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juni 18, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: