Carl Bildt, det är dags att lyssna

Den här veckan är IKFF tillsammans med Svenska Läkare mot Kärnvapen i Genève där staterna inom icke-spridningsavtalet för kärnvapen (NPT) möts för förberedande förhandlingar (PrepCom). Mötet är en förberedelse inför nästa stora översynskonferens inom NPT som äger rum 2015.

Trycket från det civila samhället är stort här på FN i Genéve. IKFF och Svenska Läkare mot Kärnvapen står båda bakom International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) som har många aktivister och lobbyister på plats som rapporterar och pratar med stater. Och igår fick vi bekräftat att vårt arbete gör skillnad! Hela 78 stater skrev under ett uttalande som Sydafrika presenterade om att de humanitära konsekvenserna av kärnvapenanvändning är oacceptabla och ohanterbara och att alla världens kärnvapen därmed måste elimineras.

ICAN har arbetat hårt för att det mänskliga perspektivet ska stå i fokus här i Genève. Ofta diskuteras kärnvapen på ett abstrakt sätt, som om vapnen är schackpjäser som kan flyttas runt, och vi är övertygade om att det hindrar nedrustning. Att 78 stater – över 75 procent av de som deltar i mötet – verkar hålla med är en stor framgång.

Men helt glada är vi inte. För trots upprepade försök från ICAN och andra sade Sverige nej till att stå bakom Sydafrikas uttalande om humanitära konsekvenser. Bland de som stod bakom uttalande fanns både EU- och Natostater. Sverige anser att det momentum som byggs upp kring det humanitära perspektivet på kärnvapen är ”distraherande”. Värt att notera är att detta är den förklaring som USA och de andra kärnvapenstaterna inom NPT gett till varför de inte ville delta i en konferens om humanitära konsekvenser i Oslo tidigare i år. Dagarna innan NPT-mötet lanserade UD dessutom att Sverige går ur nedrustningssamarbetet New Agenda Coalition. Sverige höll ett eget anförande här i tisdags vilket var precis så svagt som vi hade befarat. Inga nya samarbeten eller initiativ för konkret nedrustningsarbete presenterades. Inte heller utannonserade UD att Sverige har lämnat New Agenda Coalition vilket inte kan tolkas som annat än att de vill smyga sig fria från ansvar.

Det är ett definitivt faktum att den svenska nedrustningspolitiken har ändrat kurs till det sämre. Vi brukade vara en progressiv stat men nu säger vi inget alls av substans om nedrustning. Det är pinsamt, och vi svenska NGO:er är inte de enda som tycker det. Flera riksdagsledamöter börjar nu uttrycka kritik över Sveriges försvagade politik. Socialdemokraternas säger i sitt nya partiprogram att de vill arbeta för ett förbud mot kärnvapen, och även allianspolitiker verkar bekymrade över att Sveriges röst börjat tystna.

Carl Bildt, det är dags att lyssna. Om inte på oss i det civila samhället, eller de 78 stater som försöker göra något för att förändra situationen, så i alla fall på det folkvalda parlament som din politik ska förankras i. Det här duger inte längre.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on april 26, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Hej! Finns det någonstans enlista över vilka länder som skrev på uttalandet om konsekvenserna av kärnvapen?

  1. Pingback: Osmakligt av Björn Borg | fred frihet feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: