Sverige vid ett vägval – vi kräver ett stopp för svenska drönare

Sverige som kärnvapenland känns otänkbart idag. Men faktum är att Sverige under kalla kriget, när kapprustningen var som störst och Sovjet provsprängt sina första kärnladdningar, hade ett långtgående kärnvapenprogram. Förespråkarna sa att utvecklingen var oundviklig och att Sverige inte skulle kunna försvara sig utan egna kärnvapen. Tack vare engagerade politiker, ett starkt civilt samhälle och stort engagemang hos allmänheten skaffade Sverige aldrig några egna kärnvapen. Istället nedmonterades utvecklingsanläggningarna och Sverige skrev under det alltjämt viktigaste fördraget om kärnvapen, icke-spridningsavtalet (NPT), som handlar om att vapnen inte ska spridas och att kärnvapenstaterna ska nedrusta.

Att Sverige var på väg att utveckla egna kärnvapen men sedan valde en annan väg är en viktig förklaring till att Sverige tidigt var en stark röst för kärnvapennedrustning. Vi hade tekniskt kunnande, legitimitet och ett moraliskt övertag när vi manade andra länder att gå samma väg.

Idag står vi inför ett liknande vägval. Vi upplever återigen en utveckling av vapen som är starkt tvivelaktiga såväl folkrättsligt, etiskt som humanitärt. Det handlar om förarlösa flygplan, eller så kallade drönare. Drönarna har redan används vid hundratals tillfällen. Tusentals människor har dödats av amerikanska drönarattacker, bland offren finns över tusen civila inklusive barn. Oskyldiga människor lever under konstant hot för att drönare kan döda dem eller deras anhöriga när som helst. 

USA har använt drönare på ett folkrättsvidrigt sätt. Attackerna skapar oerhört mänskligt lidande och misstänka terrorister dödas i utomrättsliga avrättningar istället för att ställas inför rätta. Det är olagligt. Länge kunde USA göra detta utan någon större debatt, även om det finns bestämmelser i den humanitära rätten om att nya vapentyper måste analyseras utifrån hur de till exempel drabbar civila. Men nu börjar även andra stater att utveckla sin egen teknologi och då skapas en ny oro. En oro som även har nått Sverige.

Sverige har deltagit i ett testprojekt för att utveckla den europeiska drönaren Neuron. På detta har Sverige lagt över 750 miljoner kronor. Argumenten som anges känner vi igen. Anna-Lena Sörenson från Socialdemokraterna sa så sent som igår på Kalla Fakta att utvecklingen är oundviklig och att Sverige måste vara med. Liknande argument twittrade utrikesminister Carl Bildt igår med anledning av diskussionen om Neuron: ”Nödvändigt att Sverige strävar efter att ligga i framkanten vad gäller ny teknologi. Inte minst för vårt försvar”.

Känner ni igen det?

Sverige har en unik möjlighet att ta ställning mot drönare och mot helt autonoma vapen. Det här är vapentyper som vi ännu inte kan överblicka konsekvenserna av och vi står vid ett vägval. Tydligt är att drönare lett till oerhört mänskligt lidande i Pakistan, Yemen och andra länder, men vi kan ännu inte se vilka konsekvenserna blir när fler stater får tillgång till drönare. Precis som det var med kärnvapnen kan vi idag knappt ana vad de långsiktiga konsekvenserna blir. Framtidens ansvar får axlas av nästa generation, precis som vi idag lever under ett konstant kärnvapenhot.

Jag vill att Sveriges riksdag ska fatta ett beslut om att Sverige inte ska utveckla, tillverka eller använda drönare. Jag vill också att riksdagen ska fatta beslut om att drönare inte ska få testas på svensk mark – något som sker idag. Det skulle ge Sverige en unik möjlighet att driva på internationell reglering av drönare och tydliga regler om hur, när och om de får användas. Vi skulle återigen kunna vara ett land som går i täten för nedrustning och fred.

Tycker du som jag? Skriv under vårt upprop. Tillsammans kan vi kräva ett stopp för svenska drönare!

 Se Kalla Fakta om Sverige och drönarkriget.

Läs vår debattartikel ”Ska Sverige bedriva drönarkrig?”

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on april 15, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Bra IKFF. Jag ställer upp i protesterna mot Drönare. Vi ska inte utveckla mer vapen.Vi ska avveckla istället.Sverige behöver inte följa EU och ge pengar tlll ”drönarutvecklingen”.

  1. Pingback: Drönardebatten fortsätter | fred frihet feminism

  2. Pingback: Tack för 2013, 2014: nu kör vi! | fred frihet feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: