Från Oslo till New York – nu kör vi!

Det är en stor, liten värld vi lever i. Jag är just nu i New York för FN:s kvinnokommissions möte som ska diskutera våld mot kvinnor. Samtidigt följer jag via sociala medier de diskussioner som pågår i Oslo. 130 stater har samlats där för att prata om de humanitära konsekvenserna om kärnvapen skulle användas. Det är det mest livaktiga initiativ som tagits kring verklig kärnvapennedrustning på mycket länge. Norge har tagit ledning genom att återigen försöka prata om dessa vapens ofattbara konsekvenser och att de inte bara är politiska maktpjäser att skjuta runt för att få något att säga till om på den internationella arenan.

I Oslo talar stater om de humanitära konsekvenserna av kärnvapen. I New York diskuteras arbetet mot våld mot kvinnor. IKFF är en av få (den enda?) organisationen i världen som gör en direkt koppling mellan och aktivt deltar i båda dessa två möten.

Förutom de humanitära konsekvenserna om ett kärnvapen skulle användas så innebär kärnvapen varje dag ett hot mot kvinnor och mäns säkerhet. De enorma summor som används för att renovera gamla förlegade vapen ställs till exempel mot kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa i länder som Storbritannien och USA när statsbudgetar ska beslutas. Pengarna som saknas för mödrahälsovård och de tusentals miljarder som läggs på att renovera kärnvapenarsenaler hänger ihop. Statsbudgetar handlar om politiska prioriteringar.

Kopplingen är också tydlig i hur det befäster idéer om att kärnvapen och militära strategier kan skapa säkerhet för människor, och inte minst kvinnor. Kärnvapen handlar om makt som i sin tur hänger ihop med maskulinitet och våld. Det i sin tur leder till att världen inte prioriterar att bygga alternativ infrastruktur för fred och hållbar säkerhet. Precis det här nätet av ”sanningar” som inte ifrågasätts kopplar idag ihop vårt arbete, från Oslo till New York.

Jag och Tove Ivergård från Sverige är på plats i New York med över 70 andra IKFF:are från 22 länder. Vi arrangerar eller deltar tillsammans i nästan 30 event. Samtidigt arbetar vi för att konflikt, vapen och militära utgifter ska erkännas i de ”agreed conclusions” (överenskommelser) som staterna ska anta under detta möte. Just nu kämpar de stater som står upp för kvinnors rättigheter för att bland annat Vatikanstaten inte ska underminera de mest enkla uttalande om till exempel konventionen om kvinnors rättigheter (CEDAW). Jag kommer att skriva mer om det.

Är du på plats i New York ska du komma till Church Center imorgon tisdag kl. 12.30. Då leder jag ett samtal mellan våra systersektioner från Colombia, Costa Rica, DR Kongo och Nigeria om ”Violence against women – the lethal consequences of arms”.

Från Oslo till New York – IKFF utmanar alltid falska ”sanningar” om säkerhet. Alla må vara för fred men det krävs mod för att stå upp mot krig. Från kvinnors utsatthet till kärnvapen. Nu kör vi!

ps. du vet väl att du kan följa oss på twitter och instagram: ikff_sverige

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on mars 4, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: