Mäns våld, osynliga konflikter och en förebild som lämnat oss

I förra veckan var vi medarrangörer till en demonstration mot mäns våld mot kvinnor som Action Aid Sverige initierade. Demon genomfördes med anledning av den uppmärksammade våldtäkten och mordet i Indien samt våldtäkten i Sundbyberg. Slagordet under demonstrationen var ”Nu får det vara nog!”.

Nog med mäns våld mot kvinnor 17 januari 2013

Genom att följa kommentarerna på det event som skapades på Facebook blev det tydligt hur oerhört provocerande det är att tala om ”män” som förövare. Tack och lov var det flera talare på demonstrationen som bemötte dessa argument. Mäns våld mot kvinnor innebär inte att alla män utsätter alla kvinnor för våld. Men det innebär att vi alla sitter fast i en global struktur, en maktordning, som möjliggör och göder just detta våld. Denna struktur innebär exempelvis att män får mer handlingsutrymme i det offentliga rummet. Att kvinnor är rädda för att gå hem själva, rädda för att bli våldtagna och begränsar därmed hur, var och när de rör sig i samhället såväl i Delhi som i Stockholm. Gudrun Schyman försökte att förklara detta och mycket annat en gång i det numera kända ”talibantalet”. Mitt tips till dig är att läsa det igen. Fundera över vad som provocerade så, och varför vi har så lätt att prata om kvinnor som våldsutsatt grupp, men så svårt att tala om män som våldsutsättande grupp. Maud Eduards har också skrivit om talet i Könspolitiska nyckeltexter.Könspolitiska nyckeltexter

Du kan också se Maud Eduards och Gudrun Schyman reflektera över talets  konsekvenser, om kön, antifeminism, nation och ”den Andre”. Samtalet leds av Johanna Palmström här. Sök på ”talibantalet”.

Gudrun Schyman och Maud Eduards Foto könspolitiska nyckeltexter

Igår gick en av de stora hjältarna i kampen mot mäns våld mot kvinnor bort. Inez McCormack var en MR-kämpe som under och efter kriget på Irland stod upp för varje människas rätt. Hennes berättelse gjordes tillgänglig genom den fantastiska pjäsen Seven som bland annat vi på IKFF satte upp år 2011. Inez berättelse lästes då av Louise Boije af Gennäs. Inez befann sig veckan innan i Stockholm och vi fick möjlighet att sammanföra henne och Louise för ett samtal om aktivism, tro och kvinnors rättigheter. Idag minns vi en kvinna som gick före alla andra.

Louise och Inez 19 maj

Till sist vill jag också skicka med ett lästips apropå våld som osynliggörs och apropå mitt inlägg om medias roll i förra veckan. Läs Håkan Lindgrens text idag om osynliggjorda konflikter på SvD:s kultursida. Många av de konflikter han nämner är sådana som vi tjatar och påminner om. För att inte nämna de konflikter som ännu inte skördat nog med liv för att räknas som krig, de som bubblar och som vi kan förebygga.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on januari 22, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: