Grattis EU till fredspriset! Europa – världens kärnvapentätaste världsdel

När årets Nobelpris presenterades blev jag så nedslagen att jag var tvungen att sätta mig ned. Än en gång hade kommittéen beslutat att ge priset till en organisation eller person som lever kvar i gångna tider av maktbalans och idén om att militär stabilitet är detsamma som säkerhet. Långt ifrån Nobels önskan om ” afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”. Som jag skrev då och som Anna Ek skriver idag så satsar EU återigen på att upprusta.

Ett exempel är EDA, European Defence Agency som ska ”improve the European Union’s defence capabilities – a critical task in these challenging times.” Ja, jag håller med så långt som att vi lever i en utmaningens tid. Och EU har uträttat mycket, inte minst eftersom inga krig har brutit ut inom dess gränser. Men vad gör EU med och mot sin omvärld? Hur bidrar EU till att bemöta dagens verkliga hot som inte känner några gränser? Hur prioriterar EU om för afskaffande eller minskning af stående arméer till verktyg och metoder som skapar säkerhet för människor? EU hade en unik möjlighet att inte (!) utrusta sig med militära maktmedel. Det slopade unionen år 2007 när EU:s nya stående armé ”stridsgruppskonceptet” stod redo.

Nu står tre herrar, redo att ta emot Fredspriset.

Vi befinner oss i ett unikt läge. Det råder en ekonomisk kris samtidigt som två fredspristagare befinner sig vid maktens centrum för nedrustning. USA klargjorde för några månader sedan att de planerar att lägga 2000 miljarder på att renovera sina kärnvapen de närmsta tio åren. Storbritannien kan komma att lägga så mycket som drygt 1000 miljarder på sina för att renovera, trots att deras försvar hellre vill prioritera annat. Frankrike lägger i runda slängar 20 miljarder per år på sina. (Storbritannien och Frankrikes kärnvapenubåtar krockade för övrigt för ett tag sedan).

Här är därför mitt förslag Barroso, van Rompuy och Schulz: När ni är tillbaka i Bryssel, slå er ned vid telefonen och ring er fredspristagarkollega Obama. Kalla till ett öppet, ärligt möte om kärnvapnen. Att nedrusta dem skulle inte bara innebär att vi slipper leva under ett konstant hot om total förödelse, det skulle också vara ett stort steg mot att lindra konsekvenserna för människor av den ekonomiska krisen. Ni skulle spara liv – och pengar! Jag är inte naiv, jag förstår utmaningarna, men det här är en vapentyp som handlar så mycket mer om politik och viljan att få vara ”en i gänget” än om försvarspolitik och säkerhet. Det är ett maktmedel mer än något annat, och så länge de stora aktörerna har kärnvapen kommer andra också vilja det. Därför kommer inget mer än politiskt mod och vilja att krävas för att nedrusta dem. Nu har såväl USA:s president som EU fått fredspriset. Mer uppmuntring får en leta efter.

Vi har skickat över 100 stycken vykort, tillsammans med Svenska Läkare mot Kärnvapen och ICAN Sverige, till bland annat riksdagsledamöter, EU-parlamentariker och utrikesminister Carl Bildt för att gratulera till fredspriset. Vykortet förmedlar en hälsning från Europa – världens kärnvapentätaste världsdel.

Läs vårt pressmeddelande här.

ICAN vykort oktober KORRIGERAD

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on december 10, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: