Lagom mycket krig medan kvinnor våldtas

16 dagarskampanj konfliktmineralerJag valde titeln på det här blogginlägget med mening. Det är många som reagerar och förfasas över det sexuella våldet i DR Kongo. Men på IKFF nöjer vi oss inte med det. Vi pratar alltid om grundorsakerna, varför kvinnors rättigheter nedprioriteras och varför människor liv värderas lägre än mobiltelefonen i din hand. Detta var även något som Joakim Wohlfeil, Diakonia, lyfte då han var här på kansliet och föreläste om konflikten.

Förra veckan skrev jag i bloggen om hur det var en osedvanligt tung vecka, med eskalerande våld på flera platser i världen. Ett av dessa ställen var i östra DR Kongo där rebellgruppen M23 tog över provinshuvudstaden Goma under hårda strider. Det är lätt att känna maktlöshet inför situationen i DR Kongo, därför vill jag skriva ett par rader om vår pågående kampanj ”En bit krig vid ditt öra”.

Efter många, många års konflikt i östra DR Kongo vet vi att konflikten är komplex och svårlöst. Det har blivit tydligt att militära insatser inte kan ses som lösningen på våldet. Snarare kräver konflikten andra lösningar. Som IKFF så ofta påpekar handlar det om att förändra normer i samhället, involvera civilsamhället och i synnerhet lyfta fram kvinnors delaktighet och rättigheter. Det behövs ett ifrågasättande av den genomgående militariseringen som präglar området då många års konflikt skapat en mycket djupt rotad våldskultur. En våldskultur som ständigt påverkar det dagliga livet för civilbefolkningen och drabbar kvinnor oproportionellt stort. Majoriteten av de som utsätts för våldtäkter är kvinnor även om en stor del män också utsätts.

Det handlar även om att bekämpa orsakerna till konflikten. Som en del i detta, är ett första och oerhört viktigt steg att lagstifta om reglering och spårning av konfliktmineraler. Konflikten i östra DR Kongo handlar till stor del om kontrollen över de värdefulla mineraltillgångarna som finns i området. Handeln med mineralerna omsätter miljontals dollar varje år åt de beväpnande grupperna som kontrollerar gruvorna. De ekonomiska intressena är oerhört starka. Både regeringsstyrkor och rebellgrupper strider om kontrollen över gruvorna. Deras metoder av dödligt och sexuellt våld mot civila får förödande konsekvenser för hela samhällsstrukturen och har spridit sig till vardagslivet. DR Kongo är ett oerhört rikt land med naturresurser, men klassas ändå ofta som ett av världens absolut fattigaste länder.

På initiativ av Annie Mbambi Matundu, ordförande för IKFF i DR Kongo, vill vi därför med vår kampanj ”En bit krig vid ditt öra” informera om hur handeln med konfliktmineraler göder konflikten och därmed det sexuella våldet i östra DR Kongo. Kampanjen är del av den internationella kampanjen ”16 Days of Activism Against Gender Violence” vilken syftar till att uppmärksamma och få ett stopp på mäns våld mot kvinnor.

Vi har valt att fokusera på hur konfliktmineraler används i produktionen av våra elektronikprodukter, så som mobiltelefoner, och dess koppling till konflikten i DR Kongo. Vi på IKFF tycker att kopplingen mellan handeln med konfliktmineraler och det konfliktrelaterade sexualiserade våldet är ett internationellt problem som kräver internationella lösningar. Genom vår kampanj vill vi synliggöra problemet med hur internationella företag och den ”rika världen” tjänar på att behålla DR Kongo i ett lagom konfliktdrabbat land, precis nog för att kunna fortsätta sälja mineraler och guld, men inte säkert och stabilt nog för att dess befolkning ska kunna ställa krav kring sin egen säkerhet och rätt till utveckling.

Många andra organisationer har redan kartlagt problematiken med konfliktmineraler och du hittar mer information på vår hemsida. Vi bidrar som svensk fredsrörelse, med kvinnors rättigheter i fokus, genom att sprida information. Så om du likt mig känner att det är dags att stå upp för freden och kvinnors rättigheter i DR Kongo, tycker jag att du ska engagera dig i årets kampanj.

Skriv ut den här affischen och sätt upp i ditt lunchrum, på en anslagstavla eller på ditt bibliotek idag. Läs mer om hur du kan aktivera dig i kampanjen på vår hemsida.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on december 4, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: