EU är ingen fredspristagare år 2012 – IKFF om Nobels fredspris

Som världens äldsta internationella kvinnofredsorganisation konstaterar Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) att den norska Nobelkommittén i år har valt att ge priset till Europeiska Unionen. Vi beklagar detta beslut som vi menar går emot fredsprisets grundtanke om nedrustning och icke-militära lösningar. EU startade som ett fredsprojekt men detta är långt ifrån EU:s funktion idag.

 –          Nobelkommitténs val i år bekräftar urholkningen av fredspriset. Det finns så många människor i världen som kämpar för fred på alla nivåer, inte minst på gräsrotsnivå. EU har gjort mycket gott under sina 60 år, men någon fredspristagare år 2012 är inte unionen, säger Josefine Karlsson, generalsekreterare för IKFF.

Europeiska Unionen hade potential att bli en av världens första och största unioner som inte bygger sin makt på militära medel. Detta har unionen frångått genom att utveckla militära lösningar. Numera skapar unionen allt för ofta en förstärkt skillnad mellan de som står innanför unionen och de som står utanför. Inte heller präglar nedrustningstanken organisationen.

–           EU må ha verkat för ”förbrödring” som Nobel uttryckte det, i Europa i sin linda. Men EU:s flyktingpolitik och handelsavtal utgör exempel på att unionen idag snarare bygger murar än river dem. Att medlemsstater som Storbritannien och Frankrike fortfarande inte har nedrustat sina kärnvapen är ett annat exempel på varför Nobelkommitténs val är märkligt,säger Josefine Karlsson.

IKFF har sedan sitt grundande arbetat för kvinnors säkerhet, nedrustning samt kvinnors meningsfulla deltagande på alla nivåer inom internationell fred och säkerhetspolitik. IKFF är en av de få aktörer som sätter kvinnors aktörskap, roll och erfarenheter först i den säkerhetspolitiska analysen. Två av IKFF:s ordförande har för detta arbete fått Nobels Fredspris, Jane Addams (1931) och Emily Greene Balch (1946).

För mer information och kommentarer, kontakta:

 

Josefine Karlsson, generalsekreterare IKFF 08-702 98 10/ 0707 987 383

Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF 08-702 98 10 / 0736 471 971

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on oktober 12, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: