Nobels fredspris utlyses på fredag

På fredag är det dags för utlysandet av 2012 års fredspristagare, vilket jag såklart ser fram emot med höga förväntningar!

Fredspriset är ett av fem Nobelpris som instiftades genom Alfred Nobels testamente och är det enda Nobelpriset som kan tilldelas både enskilda personer men även organisationer. Enligt Nobels testamente ska fredspriset tilldelas den person eller organisation som ”gjort mänskligheten störst nytta” och/eller som ”mest eller bäst verkat för avskaffande eller minskning av stående arméer samt spridande av fredskongresser”. Nobels fredspris ska därmed alltså utlysas till en person eller organisation som med aktivt engagemang gjort en insats för nedrustning samt fredsbyggande arbete och opinionsbildning.

Jag kan med stolthet konstatera att IKFF-representanter har mottagit priset vid två tillfällen, först Jane Addams (1931) och sedan Emily Greene Balch (1946). De var båda starka röster inom fredsrörelsen och sin tids pionjärer och frihetskämpar. Jane var dessutom aktiv kämpe och opinionsbyggare för kvinnlig rösträtt. Även svenska Alva Myrdal, som blev tilldelad Nobels fredspris år 1982 till följd av sitt omfattande nedrustningsarbete, var aktiv medlem i IKFF. Vi samarbetar mycket med till exempel Svenska Läkare mot Kärnvapen, deras internationella moderorganisation IPPNW har också fått priset.

Alva Myrdal Fredspristagare 1982

Av totalt 101 individuella mottagare av Nobels fredspris genom åren har endast 15 varit kvinnor. Även om kommittéen förra året tog i och gav tre kvinnor priset är det alldeles för få. Inte kan väl Nobelpriskommittéen mena att kvinnor är avsevärt mycket sämre på fredsbyggande? Kanske är det dags för en kvinnoorganisation i år?

Förra året kom det härliga beskedet att tre kvinnor skulle dela på priset, två fredsaktivister Leymah Gbowee och Tawakkul Karman, och Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Jag håller nu tummarna för ännu fler kvinnliga fredspristagare även i år. Klockan 11.00 på fredag är det dags.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on oktober 9, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: