Inget hopp om fredsförhandlingar i Nigeria

I ett tidigare inlägg skrev jag om vår systersektion i Colombia.  De följer noga utvecklingen inför de utlovade fredsamtalen i Norge och på Kuba.  I samma veva som fredssamtalen i Colombia uppmärksammades, stod det i media om förhoppningar inför en liknande process även i Nigeria. Vi hörde direkt av oss till Joy Onyesoh, som är president för vår systersektion i Nigeria, för att få hennes synpunkter kring de positiva rykten som börjat cirkulera.

Svaret vi fick från IKFF Nigeria var dock långt ifrån lika positivt. Tyvärr verkar det fortfarande vara en lång väg kvar innan några förutspådda fredsförhandlingar skulle kunna påbörjas. Boko Haram, den rebellgrupp som stått för en mängd terroristhandlingar runt om i landet, har gått ut med ett tydligt budskap; det inte kommer bli någon diskussion om fred förrän regeringen bland annat infört sharialagar som rådande lag.

IKFF Nigeria

IKFF Nigeria ser inga förhoppningar i ett traditionellt fredssamtal. De anser att lösningen för en väg framåt istället skulle vara en nationell konferens där alla involverade och påverkade aktörer får ta del av och diskutera den senaste utvecklingen i landet. Boko Harams ledare Abubakar Shekau blev i juni klassificerad ”global terrorist” av USA vilket har ökat oroligheterna. Det blir även allt vanligare att mediastationer och journalister blir måltavlor för gruppen.

Nigeria är ett av många länder som fortfarande inte har någon nationell handlingsplan för FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor fred och säkerhet. En stor tyngdvikt i resolutionen ligger i att öka kvinnors deltagande i fredsprocesser och därmed alltså i fredsförhandlingar. Det är otroligt viktigt att arbeta för att implementera resolutionen i landet så att kvinnor är representerade om fredsförhandlingar eller en nationell konferens skulle komma att äga rum. Regeringen kommenterade efter sommaren att de planerar att kickstarta satsningen av implementeringen av 1325 i Nigeria. IKFF Nigeria deltog i ett samrådsmöte i slutet av sommaren där man diskuterade UNSCR 1325:s framtid i landet. Vår systersektion är dock orolig för att samrådsmötena inte är tillräckligt breda och representativa för att en hållbar och lyckad implementering ska kunna ske. De är också oroliga för att skälet att regeringen tar tag i frågan är snarare att det ser bra ut än verkliga ansträngningar. Vi fortsätter att följa utvecklingen.

Om josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Publicerat på september 19, 2012, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: