Matlagningsprogram med smak av krig

Ibland påminns jag om hur militarismen är normaliserad i vår vardag. Igår fick jag den till exempel serverad direkt från SVT i programmet ”Nya Landgång”.

Vi är lyckligt lottade i Sverige. Vi har inte behövt genomgå fasorna av ett krig på många år. Men som Virginia Wolf skrivit (och som Cynthia Enloe uppmärksammat oss på om igen på senare år): ”Militarisation happens in peaceful societies”. Någonstans längs vägen har Försvarsmakten kommit att uppfattas som en myndighet bland många andra. Men det är den inte. Deras grundläggande uppgift är alltjämt att med våld och militära medel hävda Sveriges suveränitet.

Genom rekryteringskampanjer, prova-på-tält på ungdomsmässor och andra sätt vill Försvarsmakten ge sig själva en annan bild, främja andra sidor. Jag förstår varför, de står inför ett stort rekryteringsdilemma efter att värnplikten avskaffades. Men vi får inte glömma att ställa oss kritiska, ifrågasätta och klia oss i huvudet när vi ”bombarderas” (till och med språket går inte fritt) av bilden av Försvarsmakten som vilken myndighet och arbetsplats som helst.

Foto: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

SVT:s val att göra ett mysigt matlagningsprogram på ”toppmoderna ubåten HMS Halland” med tipsrutan att tittare också kan besöka ubåten anser jag är olyckligt. Det bidrar till bilden av Försvarsmakten som något trevligt och mysigt, trots att myndighetens existens bygger på utgångspunkten att våld och vapen kan skapa säkerhet. Precis som medlemmar i våra systersektioner som lever i konfliktdrabbade områden, är vi av en annan åsikt. Det är väldigt få vanliga kontorsjobb där du även tränas i och slutligen förväntas kunna döda.

 

Jag klarar mig utan epitetet ”mysmyndigheten” Försvarsmakten, särskilt i mitt vardagsrummet.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on september 7, 2012, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Försvarsmakten är vårt yttersta säkerhetspolitiska verktyg. Det heter FÖRSVARSmakten, inte Anfallsmakten. Bara för att vi har vapen så betyder det inte att vi vill ha krig, men det kan betyda att andra vill ha det. Om det inte hade funnits ett hot så skulle vi inte ha någon försvarsmakt. Och jag antar att du aldrig har haft en sådan gemenskap och kärlek till dina kollegor som de sjömän och sjöofficerare har på denna ubåt. De är villiga att dö och döda för varandra, att döda för våran skulle. Att försvara Sverige emot utländska militära angrepp för att försvara demokratin, de civila Sverige och vår frihet. Vi kan ligga och sova i våra sängar om natten utan oro för att vi vet att det finns män och kvinnor i detta landet som skyddar oss.
    Och sedan så är det väldigt svårt att laga mat på en ubåt, vilket är en av sakerna de vill visa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: