Rapport från New York

Ni som följer IKFF på Facebook och Twitter eller här på bloggen har knappast missat att förhandlingarna om ett internationellt vapenhandelsavtal (Arms Trade Treaty, ATT) pågår nu. IKFF är på plats vid FN i New York och lämnar här en lägesrapport till er läsare.

Förhandlingarna om ATT går nu in i ett kritiskt skede. Avtalets ramverk för vad det ska innehålla i form av vapenkategorier och aktiviteter (så som import, export och så vidare) sätts på pränt. Under två veckor har FN:s medlemsstater hållit generella anföranden om vad avtalet bör inkludera, men det är nu som diskussionerna om det faktiska språket håller på att ta form. Vi sitter och lyssnar på diskussionerna i skrivande stund.

IKFF/WILPF:s internationella generalsekreterare Madeleine Rees deltar i vår FörATT-kampanj.

IKFF har som sagt under den senaste veckan funnits på plats i New York och rapporterat direkt via Facebook och Twitter. Tidigare i veckan svarade vi också på handelsminister Ewa Björlings replik på den debattartikel vi skrev med bland andra Kristna Freds och Amnesty International i DN Debatt. Björlings replik gav svar på några av våra frågor. Men hon utelämnade det krav som IKFF har jobbat för i flera år; att ATT förbjuder överföringar av vapen som kan komma att användas för att underbygga genusrelaterat våld inklusive sexualiserat våld och våldtäkt. Dagen efter att vår replik publicerades på DN Debatt fick vi äntligen gehör för våra krav då den svenska delegationen tog upp vikten av att genusrelaterat våld tas upp i avtalets operativa text. Bra! Chansen för att ett genderkriterium faktiskt ska komma med i avtalet är förvisso rätt liten. Men det är ändå viktigt att Sverige sänder det politiska budskap som uttalandet innebär. Och Sverige är inte ensamma – hittills har nästan 30 stater lyft behovet av ett genderperspektiv i ATT. Det är många fler än förväntat.

Vi här på plats tycker överlag att Sverige har en stark position i förhandlingarna. Den svenska delegationen är diplomatiskt skicklig och Sveriges position präglas av att man talar med en vapenexportörs röst. Flera pragmatiska förslag, bland annat tillsammans med Australien och Japan, har lagts fram på bordet av de svenska förhandlarna. Ett handlar om så kallade kriterier, det vill säga att vapenöverföringar ska förbjudas under vissa situationer. För att ge några exempel tycker Sverige att vapenöverföringar ska förbjudas om det finns en substantiell risk för att vapnen används för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter eller av internationell humanitär lag, eller om det finns en substantiell risk för att överföringen riskerar att allvarligt undergräva fattigdomsbekämpning. Nu gäller det att den svenska delegationen håller kvar sin starka linje i förhandlingarna.

Ett annat förslag som Sverige med flera står bakom handlar om en av de viktigaste delarna: att mindre vapen och ammunition ska inkluderas i avtalet (det är just den frågan som staterna diskuterar i förhandlingssalen där vi sitter och skriver det här inlägget). Flera stater har betonat att vapen är verkningslösa utan den ammunition de rustas med, vilket innebär att alla delar av krigsmateriel måste ingå för att ge Arms Trade Treaty tyngd. Vi vet först vid månadens slut vad avtalet kommer att inkludera.

Under FN-förhandlingarna hålls också ett stort antal seminarier på det gemensamma temat internationell vapenhandel. IKFF arrangerade i samarbete med den finska FN-representationen ett sådant seminarium häromdagen. Där vittnade flera av talarna om att utan tydliga bestämmelser om förbud av vapenexport som kan komma att användas för att underlätta genusbaserat våld, kommer ATT att göra lite skillnad för kvinnors säkerhet. Flera av våra internationella kontakter från IKFF-sektioner runt om i världen deltog, bland annat från Filippinerna, Spanien och Mexiko. Som vanligt jobbar våra kollegor på det internationella nedrustningsprojektet Reaching Critical Will dygnet runt och ser till att information om vad som händer når både diplomater och civila samhällets organisationer runt om i världen.

På måndag åker IKFF Sverige hem från New York. Men representanter från Amnesty International Sverige, Svenska Kyrkan och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen kommer att vara på plats och fortsätta kämpa för ett starkt ATT!

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juli 16, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: