EU – det bästa verktyget?

Almedalsveckan är intensiv. Som du har kunnat läsa har vi medverkat på olika sätt i fem seminarier. Du kan se flera av dem på www.sommartorg.se.

Tillsammans med flera andra organisationer fick vi även in en artikel om det globala vapenhandelsavtalet på DN Debatt under veckan. (Stort tack till Helena på Kristna Freds som drog tungt lass i arbetet med den artikeln).

DN Debatt ATT

En fråga som kom upp ett flertal gånger under veckan var frågan om en ny försvarsberedning. Och ett seminarium som jag inte hunnit skriva om på Säkerhetspolitiskt sommartorg handlade om säkerhetspolitiska hot och Sveriges prioriteringar. Det är just sådana frågor som den kommande försvarsberedningen ska diskutera och analysera.

Den senaste försvarsberedningen lämnade sin omvärldsanalys 2007. Den utgår från ett brett säkerhetsbegrepp, till exempel tar rapporten upp hur klimathotet kan påverka Sveriges säkerhet. Men den här breda förståelsen har knappast följt med in i den faktiska säkerhetspolitiken. Den är fortfarande fokuserad på militära medel och kortsiktiga lösningar. Den kommande omvärldsanalysen måste få starkare genomslag.

Anna Jarfelt, UI, på Säkerhetspolitiskt Sommartorg

Anna Jardfelt deltog i seminariet. Hon är direktör på Utrikespolitiska institutet. Hon sa många bra och intressanta saker. Anna ställde frågan: vilka är våra utrikespolitiska ambitioner och hur kan vi bäst nå våra mål? Ibland undrar jag faktiskt om regeringen själva ställer sig den frågan tillräckligt ofta.

Sverige ser EU som det absolut mest centrala forumet för vår utrikespolitik. Och vi är väldigt aktiva i EU (det tredje mest aktiva landet!). Men EU är ofta splittrat i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Därför är det så viktigt att Anna Jardfelt också ställer frågan: är EU det bästa verktyget för Sverige att nå våra mål i alla lägen? Kanske kan vi söka andra samarbeten?

Till exempel kring arbetet för mänskliga rättigheter som ofta faller mellan stolarna i  Brysselbyråkratin. Eller för den delen våga driva frågor och agera själva. Gärna genom att ta en större roll som medlare på den internationella arenan. Och åter bli en progressiv stat i nedrustningsförhandlingar. Om Norge kan, kan vi! Idag är Sverige ofta alltför kompromissande. Samsyn och EU-linjen prioriteras i lägen där andra värden borde gå före. Det är uppenbart att vi behöver en försvarsberedning som analyserar inte bara vilka våra säkerhetspolitiska intressen är, utan också hur vi kan uppfylla dem.

Just nu pågår förhandlingarna om det globala vapenhandelsavtal (som jag vill hävda att IKFF drivit sedan 1915). Upp till bevis Sverige.

Texten nedan är från IKFF:s grundande 1915. Punkt 12:

The International Congress of Women, advocating universal disarmament and realizing that it can only be secured by international agreement, urges, as a step to this end, that all countries should, by such an international agreement, take over the manufacture of arms and munitions of war and should control all international traffic in the same.  It sees in the private profits accruing from the great armament factories a powerful hindrance to the abolition of war. 

Upp till bevis Sverige.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juli 11, 2012, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: