Almedalen – torsdag

Allan Widman

Onsdag kväll gästades Säkerhetspolitiskt sommartorg av Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman. Publiken var ganska mixad med allt från unga fredsaktivister till försvarsvänner som förmodligen tycker att det var bättre förr. En kan nog också säga att Widmans säkerhetspolitiska budskap bjöd på något för alla.

På frågan om den största säkerhetspolitiska utmaningen just nu blev svaret Ryssland. Widman sa rakt på sak att Rysslands beteende ”bildar en ny säkerhetspolitisk verklighet”. Han tycker att det säkerhetspolitiska läget har blivit sämre ur svenskt perspektiv.

Ja, vad säger en om det? Att Ryssland upprustar är uppenbart, även om upprustningen börjar från en väldigt låg nivå och inte kommer att leda till ett så starkt försvar som den ryska ledningen önskar. I alla fall inte på lång tid. Allan Widman tycker att Sverige ska svara med att stärka också vårt eget försvar. Fast experterna säger att Sverige knappt finns på Rysslands säkerhetspolitiska karta och det är väl ingen som tror att ryssen kommer dundrandes över Östersjön. Ingen frågade tyvärr Allan vad han tror Rysslands mål är.

”Det kommer att råda stor politisk enighet om att förstärkningar krävs”. Det förutspår Allan Widman om försvarsbudgeten. Alltså: ÖB har sagt att han måste ha mer pengar och politikerna kommer att behöva anpassa sig efter det. Men ärligt – ska vi inte börja med att analysera det säkerhetspolitiska läget? De säkerhetspolitiska hoten mot Sverige är större än Rysslands försvarsreform. Betydelsen av direktiven för den utlovade försvarsberedningen blir allt tydligare. Allan, med flera riksdagsledamöter, har talat om att inkludera NATO I analysen, samtidigt som t ex Bodil Ceballos uttalade sig om att det snarare behövs en säkerhetspolitisk än försvarspolitisk beredning. Att fatta beslut om vilka säkerhetspolitiska resurser vi behöver innan vi har bestämt oss för hur utmaningarna ser ut vore märkligt.

För oss som tror på civila verktyg mer än på de militära blev det desto givande att lyssna på Widman när han pratade Afghanistan. Han har lärt sig tre läxor från den överlag misslyckade insatsen i Afghanistan. För det första: det hade behövts en politisk överenskommelse mellan stormakterna i regionen kring Afghanistan. För det andra: insatsen har varit för militär. ”Utveckling är en förutsättning för säkerhet” sa Widman och vi har inte enligt honom inte hittat den rätta balansen mellan det militära och det civila. Hear, hear! Det har IKFF med flera sagt många gånger sedan insatsen startade. Och, till sist: det är högst tveksamt om tanken om en centralregering i Afghanistan är möjlig. Kanske borde vi istället försökt bygga ett mer federalt system, sa Widman. Afghanistan är ett väldigt uppdelat land och förmodligen behöver det politiska systemet reflektera just det.

Jag ställde Widman en fråga om det inte hade varit bättre om vi fokuserat på att bidra 100% civilt och vidareutvecklat en spjutsspetsförmåga inom civilt fredsbyggande och utvecklingsstöd. Han svarade då att vi numera skapar säkerhet tillsammans med andra. Därför behövde vi finnas på plats militärt med det stora antalet aktörer. M a o hade vi inte bidragit militärt hade vi inte haft något att säga till om vid det stora borden. Eller som Jan Björklund sa senare på kvällen; sitter man inte vid de stora borden, då står man på menyn. (!)

Allan Widman är en politiker som ibland svänger i sina åsikter. Afghanistan är ett exempel på det. Vissa irriterar sig på det, men jag kan ändå tycka att vi inte ska hugga på politiker som vågar se den faktiska situationen och byta åsikt när det verkar rimligt. Widman ger raka svar och det gillar jag (även om han och jag inte delar försvars- och säkerhetspolitik).

Carl Bildt passar på att jobba på Säkerhetspolitiskt sommartorg.

Förövrigt stannade Carl Bildt en stund i tältet för lite arbetsro och seminarium. Jag talade även på ett seminairum om mänskliga rättigheter i Nigerdeltat igår, men det får bli ett eget inlägg. Du kan se seminariet på http://www.sommartorg.se!

Om josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Publicerat på juli 6, 2012, i Uncategorized och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: