Almedlasveckan – onsdag

Under onsdagen deltog vi i två seminarier på Säkerhetspolitiskt sommartorg. Det första
”Kan ett nytt vapenhandelsavtal rädda liv?” handlade om det internationella vapenhandelsavtalet som just nu förhandlas i FN. Det är mycket oklart hur utgången på förhandlingarna kommer se ut, redan första dagen uppstod konflikter som vi skrev om här om dagen. Vi hoppas att avtalet kommer att bli starkt, inkludera alla typer av vapen samt ammunition och att det utgår från mänskliga rättigheter och inte minst kvinnors säkerhet.

I seminariet deltog Sofia Tuvestad från oss tillsammans med Maja Åberg, Amnesty International, Jan Pié, Generalsekreterare Säkerhets- och försvarsföretagen. Dessutom var Helena Koumi, Kristna Fredsrörelsen ochPaul Beijer, Utrikesdepartementet med i början av seminariet på videolänk direkt från förhandlingarna i New York. Se det här.

Vårt andra seminarium ”Syrien och Libyen: Skyldigheten att skydda – bara tomma ord?” handlade om hur FN principen Responsibility to protect fungerar, hur den tolkas och hur den kan användas. Principen utmanar idén om staters totala suveränitet där andra stater inte får blanda sig interna angelägenheter även om en stat mördar sitt eget folk. Efter att den användes i Libyen, vilket slutade med att Gadaffi avsattes, har principen fått mycket kritik. Under seminariet lyfte jag att principen ska tolkas mycket mer förebyggande. Det globala samfundet måste bli bättre på (och prioritera!) att med andra medel än militära arbeta långsiktigt och förebyggande för att skapa fred och demokrati. Jonas Alberoth, FBA, påpekade att det inte finns några politiska poäng att vinna på att arbeta på det sättet. Istället blir det ofta försent agerande med militära medel. Vi måste därför alla hjälpas åt att ge politiska poäng åt dem som vågar stå upp för konfliktförebyggande.

Se seminariet här.

Vi mötte även en grupp kvinnorättsaktivister från MENA regionen vilka vi visade Almedalen för. Under promenaden stötte vi ihop med utrikesminister Carl Bildt som de fick prata med. På Donnersplats stod Gudrun Schyman och höll ett tal. Hon bytte snabbt till engelska och höll ett hyllningstal till kvinnornas kamp.

Onsdagen var vänsterpartiets dag. Jonas Sjöstedt sa i sitt tal att det är dags att stoppa vapenexporten till diktaturer. Bra! Men det är inte bara vapen till diktaturer som är ett problem. Ju mer vapen som finns i omlopp ju mer våld och ju större risk för att de hamnar i fel händer. Det måste finnas ett mål om total omställning av svensk vapenindustri samt att vapen inte ska vara en del av hur vi löser konflikter.

Sjöstedt lyfte även att det är viktigt att Sverige talar med en egen röst, inte bara genom EU, att det nu är viktigt att vi stödjer de demokratiska krafterna efter den arabiska våren samt målet om ett fritt Palestina och Västsahara för att nå långsiktig fred.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juli 5, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: