Almedalsveckan – tisdag

Nu är Almedalsveckan i full gång med seminarier, mingel och aktioner som avlöser varandra. Tisdagen var moderaternas dag, som bjöd på utfrågning av ÖB, säkerhetspolitiskt försnack med försvarsminister Karin Enström och partiledartal med Fredrik Reinfeldt.

Karin Enström, försvarsminister

Det säkerhetspolitiska försnacket med försvarsminister Karin Enström fokuserade främst på att Sverige måste upprätthålla säkerhet och en god beredskap, något som behöver civil – civil samverkan och civil – militär samverkan enligt Enström. Under en tid har det diskuterats att det behövs en ny försvarsberedning (läs mer om vad försvarsberedning är här), men när denna nya försvarsberedning kommer att tillsättas vet vi inte säkert. Försvarsminister Karin Enström tog upp att en ny omvärldsanalys behövs och hon framhöll vikten av att en ny försvarsberedning tillsätts. Den senaste försvarsberedningen lämnade sin omvärldsanalys 2007. Den utgår från ett brett säkerhetsbegrepp, till exempel tar rapporten upp hur klimathotet kan påverka Sveriges säkerhet. Men den här breda förståelsen har knappast följt med in i den faktiska säkerhetspolitiken. Den är fortfarande fokuserad på militära medel och kortsiktiga lösningar. Vi anser att den kommande omvärldsanalysen måste få starkare genomslag i den faktiska politiken. Analysen pekar på nya hot, prioriteringarna visar på gamla lösningar. Med andra ord – nya super(dyra) Jas kan tyvärr inte tackla klimathotet. En del säger då att vi behöver försvarsindustrin för att tekniken ska spilla över i andra forskningsområden. Om staten skulle understödja miljöindustrin på samma sätt som krigsmaterielindustrin skulle nog miljöforskningen också driva hela Sveriges forskningsvärld framåt, är mitt svar på det.

Seminarier under dagen handlade även om försvarsindustrin och att även denna del av Sveriges försvarspolitik måste inneha transparens och öppenhet. Oavsett om vi vill ha eller inte ha en försvarsindustri måste lagen vara tydligare än nu och ställa krav på insynen i både industri och politik. Annars kommer vi aldrig att nå ansvarstagande, tydlighet och öppenhet.

 

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juli 4, 2012, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: