Måndag – Almedalsveckan

Gårdagen bjöd på soligt väder hela dagen i Visby. Det var Miljöpartiets dag vilket de uppmärksammade med allt från ”klimatterapi” till det traditionsenliga partiledar-talet.

Inför partiledar-talet arrangeras varje dag försnack på säkerhetspolitiskt sommartorg med partiernas säkerhetspolitiska talespersoner. Igår var det Bodil Ceballos tur. Bodils analys låg mycket nära IKFF:s. I alla argument utgick hon ifrån ett tydligt mänskligt säkerhetsperspektiv. Hon talade även om en Bodil Ceballos, miljöpartietförskjutning från militära till civila metoder. Miljöpartiet är också, självklart, måna om att lyfta klimathoten som grundproblemet bland dagens säkerhetshot. Tidigare under dagen hörde jag till exempel Miljöpartiets ungdomsförbunds språkrör Björn Lindgren nämna utbyggnad av svensk järnväg som en viktigt säkerhetspolitisk satsning utifrån det överhängande klimathotet. Bodil lade till detta breda perspektiv även till ett rättvise- och solidaritetsperspektiv med de delar av världen som drabbas först och hårdast av klimatförändringarna. För sitt breda perspektiv fick de också kritik från flera partier för att inte vara realitiska, inte regeringsdugliga. Jag tror att vi som är aktiva fredsaktivister är vana vid att höra dessa argument, att kallas naiva. Jag lyfter inte på ögonbrynen längre. Det som är naivt är väl snarare att hålla fast vi gamla förlegade lösningar som uppenbarligen inte har fungerat?

Vi hade inga egna aktiviteter igår utan deltog i andra seminarier och evenemang med frågor och inlägg.  Tove och Rebecca lyssnade till ett Imagepanelsamtal med samtliga partiers kvinnoförbund. Det finns många skiljelinjer mellan partierna men de kunde alla enas om att de haft lättast att samlas runt internationella frågor som resolution 1325. På säkerhetspolitiskt sommartorg debatterades såväl Afghanistan som “statens hemliga affärer”. Det senare bevakade bland annat DN och gjorde efteråt en intervju med Anna Ek. Det tidigare var intressant på många sätt. Bland annat så återkom ett tema jag hört i många samtal om Afghanistan nu när vi närmar oss 2014 – ”vi satsade för lite på utveckling och försent”. Japp, det där med vem som är naiv igen. Inte var det fredsaktivisterna som uppmanade till en snedfördelning mellan militära och civila insatser för några år sedan.

Jag var även på ett seminarium om säkerhetssituationen i Liberia. En av talarna där Lois Brutus, Liberias ambassadör till Sydafrika, kommer även att delta i vårt seminarium senare idag, tisdag. Som moderator kommer jag att tillsammans med Lois, Diana Amnéus som är folkrättsforskare på Uppsala universitet och Lena Ag som är generalsekreterare för Kvinna till Kvinna samtala kring straffrihet för sexuellt och genusbaserat våld. Du kan se seminariet live eller i efterhand på sommartorg.se

Vi har idag också fått oroväckande nyheter från New York om förhandlingarna om ett globalt vapenhandelsavtal som borde påbörjats igår. Jag skriver ett inlägg om det alldeles snart!

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juli 3, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: