Nyvalda kvinnor på toppnivå!

I maj i år uppmättes det att ungefär 20 % av alla platser i parlament världen över innehas av kvinnor. Sverige ligger på en andraplats där Rwanda kommer före Sverige och Sydafrika tätt efter. Sakta men säkert går det framåt i vissa delar av världen men på andra håll syns tyvärr nedåtgående trender.

Zainab Hawa Bangura

Zainab Hawa Bangura

Att ha kvinnor representerade på toppnivå i nationell och internationell politik handlar såväl om rättvisa som om representation av olika erfarenheter och intressen. I förra veckan blev det klart vem som tar över posten som FN:s särskilda representant för sexualiserat våld i konflikter. Margot Wallström gav i våras besked om att hon frångår sitt uppdrag efter två år. Hon ersätts nu av Zainab Hawa Bangura från Sierra Leone. Bangura är idag hälsominister i Sierra Leone och hon har mångårig kompetens inom fredsarbete och arbete för kvinnors rättigheter. FN:s generalsekreterare har tackat stort för Wallströms insatser och vi på IKFF välkomnar förstås Bangura till hennes nya post!

Fatou Bensouda, ny chefsåklagare vid ICC

Fatou Bensouda

Från och med mars i år är 13 av de 24 domarna i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) kvinnor. Nu har domstolen dessutom – äntligen! – fått sin första kvinnliga chefsåklagare, Fatou Bensouda från Gambia. ICC utreder riktigt grova brott såsom folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser när det saknas eller finns brister i det nationella rättsystemet. Sedan slutet på 90-talet ingår våldtäkt och andra former av genusbaserat sexuellt våld i de brott som någon kan åtalas för. Bensouda har lång erfarenhet av att driva mål med folkrättslig anknytning och vi ser fram emot att följa hennes arbete i ICC.

Glöm inte bort att följa bloggen och IKFF på Facebook och Twitter för uppdateringar kring vad som händer och sägs om kvinnor, fred och säkerhet under politikerveckan i Almedalen! Vi hörs snart!

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juni 28, 2012, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: