Nu får vi väl ändå sluta sälja vapen till diktaturer!

Idag skriver handelsminister Ewa Björling (M), Fredrik Malm (FP), Kerstin Lundgren (C) och Désirée Pethrus (KD) på SvD att regeringen äntligen presenterar direktiven för en utredning om reglerna för svensk vapenexport. 2011 ställde sig en majoritet av utrikesutskottet bakom att skärpa exportkontrollen gentemot ickedemokratiska stater. Regeringen har tagit lååång tid på sig med direktiven, och själva utredningen ska presenteras först 2014 (valår, by the way).

Det betyder att lagstiftningen förmodligen kommer att vara på plats först ett eller två år senare. Sverige kommer att hinna sälja väldigt mycket krigsmateriel på de två åren. Vi måste arbeta hårt för att upprätthålla den opinion som nu finns kring en striktare exportreglering. Även om vi vill att Sverige inte ska exportera några vapen alls så kommer den förändringen ta tid. Det finns flera viktiga steg  på vägen som behöver tas nu!

Syftet med utredningen är alltså att skärpa exportkontrollen när det gäller icke-demokratiska stater. Det borde förstås vara en självklarhet redan. Dagens riktlinjer säger i princip att vapenexport inte ska beviljas om det förekommer grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter i det tänkta mottagarlandet. Men reglerna är tänjbara och riktlinjerna är löst formulerade, dessutom är beslutsprocessen långt från transparent. Därför kunde Sverige under 2011 sälja krigsmateriel för 13,9 miljarder kronor, och 56 % av exporten kunde gå till ickedemokratiska länder.  (Det betyder att du om du är svensk säljer mest vapen i världen, Sverige ligger nämligen högst upp på listan när det gäller vapenexport per capita).

Utredningen ska bland annat ”föreslå de överväganden som lämpligen bör göras för fastställandet om ett land är en icke-demokrati.” Kvinnors reella demokratiska rättigheter måste vara med. Punkt slut. De exportkriterier som utredningen ska föreslå måste tydligt markera att en stat kan definieras som demokratisk endast i det fall att kvinnor åtnjuter samma demokratiska rättigheter som män. Ett sätt vore att göra explicita referenser till Kvinnokonventionen (CEDAW) till exempel.

En liten men viktig punkt också. Vapenexport motiveras ofta med hänvisning till mottagarens rätt till självförsvar enligt FN-stadgan, men då glöms det faktum att FN-stadgan (i artikel 26 för den nyfikne) också säger att staterna ska lägga så lite pengar som möjligt på vapen.

Det här är några av de punkter som IKFF kommer att fortsätta driva under utredningens gång. Vill du stödja vårt arbete för en skärpt reglering av vapenexporten som tar hänsyn till både kvinnors och mäns rättigheter och säkerhet? Det bästa stöd du kan ge oss är att bli medlem!

Vill du veta mer kan du också läsa lite längre tankar om IKFFs position vapenexport.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on juni 1, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: