En vecka mot vapen – aktivera dig du också!

Ni som har läst min blogg förut känner redan till att nedrustning är en av IKFF:s stora frågor. Nedrustning krävs för att öka kvinnors säkerhet och för att skapa långsiktig fred. De enorma summor som idag investeras i vapen borde istället investeras i till exempel sjukvård, skolor och rättssystem. Små och lätta vapen hotar kvinnors liv och säkerhet på ett väldigt konkret sätt och de förstärker ojämlika maktrelationer mellan kvinnor och män. Det är absolut flest män som innehar vapen, och ofta används vapnen för att hota kvinnor som protesterar mot orättvisor och exkludering. Små och lätta vapen används även i systematiskt konfliktrelaterat sexualiserat våld.

Därför uppmärksammar vi kopplingen mellan nedrustning och säkerhet extra mycket den här veckan. I morse arrangerade vi ett frukostseminarium med Annie Matundu-Mbambi som är ordförande för IKFF i DR Kongo. Annie lever i ett samhälle där militariseringen är oerhört påtaglig. Fler borde lyssna till hennes analys av hur den enorma spridningen av vapen i DRC omöjliggör för långsiktiga fredslösningar  och för kvinnors säkerhet och deltagande och därmed utveckling. För att inte tala om den enorma skada som den exploaterande utvinningen av mineraler orsakar.

IKFF Sverige och DR Kongo imorse

På torsdag 24 maj är det Women, Peace & Disarmament day. Det är en internationell dag för att uppmärksamma militarismens konsekvenser för kvinnors säkerhet, och för att lyfta den globala kvinnorörelsens kamp för nedrustning. IKFF uppmärksammar dagen genom att visa filmen Peace Unveiled på biografen Zita i Stockholm. Filmen handlar om tre kvinnor i Afghanistan som arbetar för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Den är gjord av Abigail Disney, som har gjort flera uppmärksammade filmer på temat Women, War and Peace.  Efter filmen har vi ett samtal med Svenska Afghanistankommittén om Sveriges roll i Afghanistan.)

Lördag den 26/5 arrangerar IKFF tillsammans med bland andra Amnesty International och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen en Die-in på Sergels torg. En Die-in är ett slags skådespel där deltagarna låtsas dö i syfte att få fram ett starkt budskap. Vi gör vår Die-in för att uppmärksamma behovet av ett starkt Arms Trade Treaty (ATT), ett vapenhandelsavtal som FN:s medlemsstater ska förhandla fram i New York i juli. Behovet av ett internationellt bindande vapenhandelsavtal är enormt eftersom den globala vapenhandeln i princip är oreglerad idag. Det betyder att vapen strömmar in till länder som befinner sig i konflikt eller där allvarliga människorättskränkningar förekommer. Det skapar svåra hinder för stabilitet och utveckling – till exempel i DR Kongo. För IKFF är det särskilt viktigt att Arms Trade Treaty omfattar handeln med små och lätta vapen och att det blir förbjudet att sälja vapen till stater om de riskerar användas för systematiskt sexualiserat våld.

Till sist vill jag också tipsa om vår Facebooksida FörATT. Där kan ni visa ert stöd för Arms Trade Treaty (ATT) genom att lägga upp ett foto som visar att ni tar ställning för en stark vapenreglering och för kvinnors säkerhet.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on maj 22, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: