Försiktig optimism vid NPT-förhandlingar i Wien

“Kravet på fred, och på att de enorma resurser som idag används till vapen i stället ska göra världen bättre, är lika aktuellt som någonsin” skrev Ingvar Persson i sin ledare i Aftonbladet den 1 maj. Han konstaterade att 1930 års paroll “Fred och avrustning” är en klassisk paroll som fortfarande är värd att demonstrera för. Jag håller förstås med.

I skrivande stund råder det förhandlingar i Wien om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen (det så kallade NPT-avtalet). Vi är på plats och efter några dagars förhandlingar råder det hittills försiktig optimism. Den första delen, som handlar om agendan för de kommande förhandlingarna, avklarades snabbt under den första dagen. Många drog en lättnadens suck – ibland har bara att enas om en agenda tagit upp till en och en halv vecka.

Bland oss i det civila samhället, och bland flera av de statliga delegaterna, råder det även optimism kring ett uttalande som bland andra Schweiz, Österrike, Mexiko, Egypten, Sydafrika och Norge gjorde i onsdags. Det handlar om de katastrofala humanitära konsekvenser som skulle följa av att kärnvapen används. Det är en fråga som verkligen har seglat upp på agendan för kärnvapennedrustning på senare tid. Norge meddelade i förra veckan att den norska utrikesministern kommer att stå värd för ett möte på samma tema år 2013. Dessutom har flera delegater vi talat med sagt att den humanitära dimensionen fått en central plats i samtal och förhandlingar under årets möte. Det är bra för det betyder att de tvingas prata om något mer än avskräckning och maktbalans.

Tyvärr stod inte Sverige bakom uttalandet när det presenterades. Ni som har följt min blogg vet att jag hoppas att Sverige kommer att återta sin roll som progressiv stat i nedrustningsarbetet. Riktigt den känslan har mina kollegor inte fått i Wien än så länge.

Något som gör mig väldigt stolt är mina kollegor vid IKFF:s internationella nedrustningsprojekt Reaching Critical Will (RCW). Jag kan nog ärligt säga att utan dem så skulle det inte vara mycket till möte. Det är RCW – inte FN – som sprider all information om vad som händer på mötet i Wien. Det är också de som ser till att civila samhällets organisationer kan mötas och påverka staterna i samband med förhandlingarna.

I veckan lanserade RCW dessutom rapporten Assuring Destruction Forever – Nuclear Weapons Modrinzation around the World på plats i FN i Wien. Den visar att samtidigt som stater talar om nedrustning investerar de alltmer i att modernisera sina befintliga arsenaler. Det så kallade START-avtalet – ett bilateralt nedrustningsavtal mellan USA och Ryssland – är ett bra exempel. Avtalet ålägger de båda staterna att minska antalet strategiska kärnvapen. I verkligheten minskar de det totala antalet vapen, men samtidigt så moderniseras de kärnvapen som är kvar. Resultatet blir att staterna ser till att bibehålla eller till och med öka sprängkraften i sin kärnvapen. Modernisering och nedrustning går alltså inte hand i hand. Det är för övrigt också något som Sverige skulle kunna tala klarspråk om.

På Reaching Critical Will:s NPT-sida kan ni läsa staternas uttalanden samt få dagliga sammanfattningar kring vad som sker.

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on maj 6, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: