Har vi råd att prioritera fel?

Jag satt i morse med Dagens Nyheter och måste erkänna att ekonomin inte är min favoritdel att läsa på morgonen, men på senare tid har de ekonomiska frågorna även fått stort utrymme under rubriken ”Världen”. Idag skrev USA-korrespondenten om kongressens misslyckade försök att åtgärda budgetunderskottet som nu är uppe i över 15 000 miljarder dollar.

Efter att ha läst den artikeln så kunde jag inte låta bli att kika på några siffror jag gärna vill påminna om…

Det finns ett initiativ, en grupp, som kallas Global Zero. Den består av politiker, bland andra Carl Bildt, och ex-militärer som arbetar mot kärnvapen. De har räknat ut att världen kommer att använda i runda slängar 105 miljarder dollar på kärnvapen i år. Bara USA kommer att lägga 61,3 miljarder dollar på att upprätthålla sin kärnvapenarsenal. Det är 1000 gånger mer än de kommer att lägga på att nedrusta stridsspetsar.

Precis som USA kämpar Storbritannien med massiva nedskärningar. Kvinnorättsorganisationer har demonstrerat mot dessa och hur nedskärningarna drabbar kvinnors hälsa och arbetsvillkor. Samtidigt har regeringen beslutat att upprusta landets alltmer åldrade kärnvapenprogram för summor som förmodligen landar på över 20 miljarder pund.

Det läggs alltså enorma summor på att upprätthålla vapen vars konsekvens ingen vill uppleva igen. Ändå får människor som arbetar för utvecklings-, freds- och rättighetsfrågor gång på gång höra att det inte finns några pengar. Det finns inte pengar till att garantera sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för alla världens kvinnor. Det finns inte pengar för att alla barn, flickor och pojkar, ska vara garanterade en plats i skolan. Världsbanken har beräknat att det “bara” krävs investeringar på ungefär 40 till 60 miljarder dollar varje år för att förverkliga Milleniemålen till 2015. Känner du igen siffran?

På fredag visar vi filmen ”The Whistleblower” i Stockholm på Bio Rio. Den handlar om hur FN:s fredsbevarande trupper i Bosnien, de människor som var där för att värna efterkrigstidens offer, förgrep sig på just dem de var utsända att skydda. Kvinnor utsattes för trafficking och prostitution. I filmen porträtteras vår internationella generalsekreterare Madeleine Rees av Oscarsbelönade Vanessa Redgrave. Madeleine arbetade vid det tillfället som chef för FN:s mänskliga rättighetskommissionärs kontor i Bosnien och uppmärksammade det som pågick. Hon stred för att de skyldiga skulle ställas till svar. Vår visning är slutsåld men vill du se filmen så finns den att hyra på DVD, den ligger högt på DVD-toppen just nu.

Nyligen medverkade även Madeleine Rees i en panel på FN:s högkvarter i New York, med anledning av filmen, om FN:s fredsbevarande trupper då och idag. BanKi Moon menade att skeendena som skildras i filmen var en mörk period i FN:s historia. Madeleine med flera svarade att det inte tog slut då. Just detsamma händer idag i konflikthärdar över hela världen.

Enligt många är skälen till att dessa övergrepp fortfarande pågår att FN:s fredsbevarande trupper är underfinansierade. Det finns för lite medel för utbildning, uppföljning och kontroll. Ett år av världens utgifter på kärnvapen motsvarar 14 år av FN:s fredsbevarande operationer…

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on november 23, 2011, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: