Sverige stödjer försvagning av förbudet mot klustervapen

“Concerned that  cluster  munition  remnants  kill or  maim civilians, including women and children, obstruct economic and social development, including through the loss of livelihood, impede post-conflict rehabilitation and reconstruction, delay or prevent the return of refugees and internally displaced persons, can negatively impact on national and international peace-building and humanitarian assistance efforts, and  have  other severe consequences that can persist for many years after use”

Sasko Lazarov Photocall Ireland

Så står det i en av de första artiklarna i Oslokonventionen som förbjuder klustervapen. Uppenbarligen var alla länder som stod bakom förbudet överens om att dessa fruktansvärda vapen inte gick att använda längre på grund av hur de drabbar civila.

Arbetet mot klustervapen var en av anledningarna till att jag engagerade mig i IKFF och efter att ha arbetat i några år på kontoret började jag förra veckan mitt jobb som tillförordnad generalsekretare. Det skulle vara lätt att tro att för en svensk fredsorganisation behövs inget större engagemang gentemot vår regering när det gäller klustervapen längre – Sverige skrev ju under förbudet redan 2008.

Men tyvärr är vi många människor och organisationer (inklusive Europaparlamentet) som nu tillsammans, världen över, kämpar för att uppmärksamma att världens stater står i begrepp att försvaga det starka förbud från 2008 som över 100 stater, inklusive Sverige, redan står bakom. Förbudet kom till för att flera progressiva stater tog till sig av frivilligorganisationers uppmaning och bestämde sig för att driva processen utanför FN:s förhandlingar.

Nu har emellertid vissa stater vaknat till liv och vill åter ta upp förbudet mot klustervapen på det formella nedrustningsmötet för konventionella vapen i FN. Problemet är att vad som än kommer ut ur det mötet kommer det att vara oerhört mycket svagare än det förbud som redan finns! Och Sveriges regering är drivande i den här processen.

Argumentet det hela kokar ned till är om det nuvarande förbudet som inte omfattar stora länder som USA och Ryssland verkligen kan ha någon effekt? Sveriges regering och andra stater menar att det är bättre med ett jättesvagt förbud som alla iallafall kan enas om.

Det civila samhället, ett 30-tal stater, Europaparlamentet och inte minst de som fallit offer för klustervapen säger bestämt nej! Förbudet som antogs i Oslo 2008 har redan satt en normativ standard för hela världen. Konventionen har redan fått effekt, även på de länder som inte skrivit under det omfattande förbudet. Det är inte OK att använda klustervapen längre, precis som det inte är OK att använda personminor heller. Moral och etik väger tungt och får allt mer betydelse även på hög internationell nivå och ingen vill hamna i skamvrån – oavsett vad lagboken säger.

Om Sveriges regering väljer att driva på ett svagt förbud riskerar det istället att ge stater som håller sina klustervapen nära hjärtat en ursäkt; en lapp att vifta med att just deras vapen producerade efter 1980 inte alls är farliga till skillnad från de som producerades något år tidigare.

Det är dags för en smartare och modernare nedrustningspolitik än så!

About josefineikff

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on november 20, 2011, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: