FN: s fredsbevarande styrkor i sexskandaler – då och nu

Att FN-personal begår sexuella våldsbrott eller byter förnödenhet som mat mot sexuella tjänster är avskyvärda brott som upprepas gång på gång, i verkligheten och på film.

It is a point of honor for me that the U.N. is not remembered for raping the very people we must protect,” says Madeleine Rees, a spirited human rights advocate played by Vanessa Redgrave.      Citat New York Times 7 sep 2011

The New York Times har under sommaren och hösten publicerat ett flertal artiklar med fokus på trafficking av unga flickor som sexslavar i krigets Balkan. Självklart har vi på IKFF följt medierapporteringen extra noga då det är vår internationella generalsekreterare Madelene Rees som porträtteras av Vanessa Redgrave i Hollywoodfilmen ”The Whistleblower”.

Filmen utspelar sig i Bosnien på slutet av 1990-talet då FN soldater var involverade i det sexslaveri som pågick med unga flickor från Öst Europa. I huvudrollerna ser vi bl a Rachel Weiz som spelar den amerikanska polisen Kathy Bolkovac som tillsammans med bl a Madelene Rees vågar ifrågasätta det som alla visste pågick och få vågade protestera emot.

I dag, ett decennium senare, får vi fortfarande rapporter om sexuella övergrepp begångna av FN:s medarbetare, utsända att bistå de mest utsatta. Senast i början av september fick Uruguays president be om ursäkt för sexuella övergrepp på Haiti som FN-soldater från Uruguay begått.

Hur kommer det sig att dessa brott mot världens mest utsatta tillåts fortgå?

Jag tror att citatet nedan från the Whistleblower på ett mycket brutalt speglar den kvinnosyn och nonchalans som existerar rörande kvinnors rättigheter, särskilt fattiga kvinnor i konfliktområden.

“Those girls are whores of war,” growls the male bureaucrat heading the United Nations mission. “It happens; I will not dictate for morality.”
Citat New York Times 7 sep 2011

Men det kan jag göra – jag kan proklamera för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Och än viktigare, att brott får påföljder och att förövare inte går straffria. Sedan 2003 har FN en nolltolerans policy mot sexuellt våld, men som så många andra policys är det mest vackra ord på papper och implementeringen hänger på eldsjälar i systemet som vågar ifrågasätta de patriarkala normer och strukturer som dominerar vår värld.

About Tötterman Andorff

Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on september 26, 2011, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: