Internationella fredsdagen – en dag för nedrustning och fred

Internationella fredsdagen instiftades för att världen skulle få ett 24-timmars eldupphör, ett dygn av fred. Det är vårt ansvar i Sverige, trots 200 år av fred, att uppmärksamma denna dag. Det är också vårt ansvar att arbeta för att bygga långsiktig fred.

Ett av de största hindren för fred är den höga närvaron av vapen i världen. Fredsforskningsinstitutet SIPRI har konstaterat att de militära utgifterna har dubblerats under det senaste decenniet. Förra året uppnådde de ofattbara 1630 miljarder dollar. För att sätta denna siffra i perspektiv kan den jämföras med 700 år av FNs hela reguljära budget.

IKFF har länge ifrågasatt hur mycket pengar stater lägger på vapen, och argumenterat för att dessa resurser borde investeras i människors säkerhet. Redan 1939 kunde vi konstatera att militärutgifterna dubblerades under 1930-talet, alltså samma utveckling som har skett de senaste tio åren. Vi vet alla hur 30-talet slutade, så det går knappast att argumentera för att dubblerade militära investeringar leder till säkerhet.

En hög närvaro av vapen i samhällen utgör ett oerhört säkerhetshot för kvinnor, flickor, pojkar och män oavsett om landet befinner sig i krig eller fred. Sverige ska aldrig sälja vapen eller ammunition som riskeras användas för att hota eller döda, eller för att underlätta en våldtäkt vart det än må vara.

Den internationella fredsdagsmorgonen var vi på IKFF tillsammans med Svenska Freds, Kristna Freds och Muslimer för Fred och Rättvisa ute på Stockholms gator för att dela ut kort och pins med fredsmärken och under eftermiddagen ska vi träffa handelsministerns statssekreterare för att diskutera demokratikriterium för svensk vapenexport.

Under vårt möte kommer jag även att trycka på den andra sidan av myntet av vapenexport  – nedrustning. Det är oerhört viktigt att Sverige arbetar för nedrustning, och att vi förändrar våra säkerhetspolitiska investeringar. Sverige måste förändra sin utrikespolitiska hållning och återigen ta nedrustning på allvar.

About Tötterman Andorff

Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on september 21, 2011, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: