Fred, Frihet, Feminism

I dagarna är det 10 år sedan terrorattackerna mot World Trade Center i New York.

Jag minns precis var jag var när jag nåddes av de första nyheterna om vad som hänt. Världen kändes helt plötsligt så liten. Det var lätt att relatera till att hur det är att gå till jobbet på morgonen i ett stort kontorshus, eller att sätta sig på ett inrikesflyg som man gjort hundratals gånger, utan att kanske sagt hej då till sin sovande familj, för man skulle ju ändå vara hemma till middagen.

Hela händelsen bara skrek ”det kunde varit du, någon i din familj eller en nära vän” och några av världens ledare med Bush i spetsen spelade på den personliga vinkeln för att få med sig människor i det krig mot terrorismen som påbörjades samma år. De säkerhetspolitiska konsekvenserna blev katastrofala.

För att uppmärksamma 10 årsdagen av 9/11 har Kvinna till Kvinna tillsammans med Newsmill initierat en debattserie om ”terrorism och kvinnors säkerhet” och sedan den 1 september har svenska politiker och debattörer skrivit en rad intressanta inlägg på temat.

I min artikel konstaterar jag att terrordådet i New York den 11 september 2001 inte bara innebar en katastrof för alla direkt drabbade. Det blev också början på ett ”krig” mot terrorismen och ökade globala investeringar i militära medel. Sett till resursfördelning har militära verktyg helt och hållet kommit att dominera de strategier som följde för att bemöta terrorism.

Det blev för förenklat. För att bekämpa terrorismen måste såväl utgångspunkterna vi tar för våra säkerhetspolitiska analyser som metoderna för att hantera hoten utvärderas.
Fred, Frihet, Feminism är tre ord som jag tycker ska vara ledord för alla säkerhetspolitiska analyser, med betoning på det sista; feminism. Utan sann demokrati = jämställdhet är det omöjligt för ett samhälle att uppnå hållbar fred och säkerhet. Men ändå så är kvinnors deltagande och expertis en utgångspunkt som alltid förbises i säkerhetspolitiska analyser.
Lobbykampanjen inför kriget i Afghanistan var undantaget där kvinnors säkerhet faktiskt hamnade på dagordningen. Västvärlden skulle genom sitt ingripande säkra kvinnors livssituation utan att reflektera över att kvinnors säkerhet hittills aldrig har ökat i militariserade samhällen med hög närvaro av vapen.

10 år efter 9/11 är det dags att göra bokslut över en period av ”krig” mot terrorism. Vi kan konstatera att världen inte blivit ett säkrare ställe för varken kvinnor, flickor, pojkar eller män. Ändå gläds jag åt att decenniet efter inleddes stort med den Arabiska våren och människors krav på mänskliga rättigheter och demokrati. Förhoppningsvis är vi många som stödjer de kvinnor och män som står upp för fred, frihet och feminism.

Vill du vara säker på att inte missa något inlägg? Anmäl dig för prenumeration via din e-mail till höger.

About Tötterman Andorff

Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Posted on september 6, 2011, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Fredsobservatörernas blogg

Vi arbetar för fred och mänskliga rättigheter genom ickevåld. Vi finns i Guatemala och Mexiko

Kristna Fredsrörelsens blogg

om ickevåld, fred och rättvisa

Ordföranden bloggar

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström bloggar

%d bloggare gillar detta: